S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

NAJPREDÁVANEJŠÍ

Naša cena 4,49 €
skladom
Naša cena 13,90 €
skladom
Naša cena 6,49 €
skladom

VŠETKO O ČAJI »
ČIERNY ČAJ



LAHODNÝ NÁPOJ VYSOKEJ KVALITY

Čierny čaj TEE.SKČierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Jeden z nich je kofeín (v čaji teín), ktorý je v čaji zastúpený približne 4%. Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Čierny čaj obsahuje flór a niektoré minerálne látky, napr. draslík.


Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť. Ak lúhujeme čierny čaj 2-3 minúty, uvoľňuje sa do nálevu kofeín, ktorý povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje krvný obeh a srdce. Ak čaj lúhujeme 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľnia sa triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia.

Upokojujú črevá a žalúdok, podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodárne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.



POSTUP PRI VÝROBE ČIERNEHO ČAJU

ZBER - najčastejšie sa zbiera T+2 – koncový (terminal), vrchný pupeň plus dva listy

ZAVÄDNUTIE - nazbierané čajové listy sa rozprestrú na zemi alebo bambusových plátoch a nechajú sa v tieni zavädnúť. Zavädnutie trvá podľa vlhkosti vzduchu 8 až 18 hodín. Počas zavädnutia sa z čajových listov odparí 50 až 60% vody. Lístky zmäknú a zvláčnejú

ROLOVANIE - roluje sa najčastejšie strojovo (v roleroch). Pri samotnom rolovaní sa naruší bunková štruktúra a šťava z listov sa dostane na vzduch, kde začne oxidovať. Zároveň sa čajové lístky zvinujú, čo má významný vplyv na chuť, aj samotný vzhľad čaju.

FERMENTÁCIA - prebieha za vyššej vlhkosti vzduchu na fermentačných stoloch alebo priamo na zemi. Čajové listy sú rozložené v tenších vrstvách a celý proces fermentácie trvá pri teplote do 28°C niekoľko hodín.

SUŠENIE - za vyšších teplôt v peci, na veľkých panviciach, príp. prúdením horúceho vzduchu. Sušením sa zastaví proces fermentácie a zníži sa obsah vody v čajových listoch na minimum.

TRIEDENIE - po usušení sa čajové lístky preosievajú, zbavujú zbytkov vetvičiek a triedia podľa veľkosti listu. Na triedenie sa často používa špeciálny preosievací stroj.

 



PRODUKCIA ČIERNYCH ČAJOV V NAŠEJ PONUKE

V našej ponuke nájdete čierne čaje z týchto krajín:
India, Čína, Nepál, Srí Lanka, Bangladéš, Jáva, Vietnam, Keňa

 

Mapa produkcie čiernych čajov TEE.SK

 

 

INDIA - Najväčší producent čiernych čajov

Medzi najväčších výrobcov čierneho čaju patrí nepochybne India, ktorá sa člení na 29 štátov. Hlavné čajové plantáže sa nachádzajú na severo-východe krajiny v štátoch Západné Bengálsko (Darjeeling), Assam a Sikkim.

 

DARJEELING (Západné Bengálsko)
Darjeeling mapa TEE.SKNajznámejšia pestovateľská oblasť na svete Darjeeling (čítaj Dárdžiling), sa nachádza na severe štátu Západné Bengálsko s hlavným mestom Kalkata, ktoré je tretie najväčšie mesto v Indii.
V nadmorskej výške cca 1800m - 2100m sa tu rozprestiera takmer 50 000 akrov čajovníkových plantáží. Pri dobrom počasí je možné odtiaľto zahliadnuť aj Mount Everest. Ročná produkcia čaju v Darjeelingu je približne 10 milión ton. Počas sezóny tu čaj zbiera okolo 55 tisíc zberačiek a každá si za celý deň zbierania zarobí približne 1€.

Čaje z Darjeelingu sa považujú za šampanské medzi čajmi. Ich nevtieravú, muškátovou chuť a nádhernú vôňu má na svedomí jedinečná kombinácia chladného hmlistého podnebia, nadmorskej výšky, zrážok, kvality pôdy a ovzdušia.


Zber prebieha počas roka v niekoľkých fázach
PRVÝ ZBER apríl - zbierajú sa tohoročné prvé mladé lístky tzv. fleše, ktoré majú vysokú hodnotu
DRUHÝ ZBER máj, jún - tvrdí sa, že lístky z druhého zberu sú lepšie ako z prvého zberu a údajne vôbec najlepšie
JESENNÝ ZBER október - november  - zbiera sa po období dažďov, nálev je omnoho tmavší ako predchádzajúce


 

ASSAM
Assam mapa TEE.SKĎalšou veľmi známou oblasťou sú plantáže v štáte Assam. Je tu najrozsiahlejšia oblasť produkujúca čierny čaj na svete. Čajovník sa tu pestuje na oboch brehoch Brahmaputry. Údolie je dlhé viac ako 190km a nachádza sa tu viac ako 2 tisíc plantáží.
Počas obdobia zberu tu pracuje viac ako tisíc zberačov, z ktorých každý z nich nazbiera približne 50 000 lístkov (flešov) denne.


Zber prebieha počas roka v dvoch fázach
PRVÝ ZBER marec  - tunajšie čajovníky začnú vyháňať nové výhonky v marci a prvý zber prebieha osem až desať týždňov. Väčšina vyrobeného čaju na rozdiel od Darjeelingu končí na domácom trhu.
DRUHÝ ZBER jún - september - druhý zber začína v júni a prevažná časť výroby prebieha od júla do septembra. Veľké listy asamského čajovníka, ktorých spodné strany pokrýva postriebrené páperie, poskytujú vysoko kvalitný čaj s vysokým podielom tipsov. Výsledný nálev vyniká bohatou vôňou, čírou, tmavo červenú farbu, silnou chuťou s nádychom sladu.


 

SIKKIM
Sikkim mapa TEE.SK Ďalšou významnou čajovou oblasťou sú plantáže v Sikkime. Sikkim sa nachádza severne od Darjeelingu. Najznámejšia čajová záhrada Temi s rozlohou 430 akrov sa nachádza v krásnej prírode neďaleko dedinky Temi Tarku v nadmorskej výške 1400-1850m. Zber začína prvým jarným dňom a je takmer totožný ako v Darjeelingu.
Chuť čaju je ovocná až kvetinová, ľahko korenená, blízka Darjeelingu. Farba nálevu je svetlá, zlato-oranžová.

 

 

 

Mapa oblastí s najväčšou produkciou čierneho čaju v Indii

Hlavné mesto Indie: Naí Dillí, Rozloha: 3 287 590 km2, Počet obyvateľov: cca 1,2 miliardy India je jedným z najväčších svetových producentov čaju. Pestuje sa tu približne 27% čaju z celkovej svetovej produkcie.

India Darjeeling Assam Sikkim TEE.SK

 

Čajová plantáž - Darjeeling TEE.SK

Čajové plantáže - Darjeeling (Západné Bengálsko, India)

 

Čajová plantáž - Assam TEE.SK

Čajové plantáže - (Assam, India)

 

Čajová plantáž - Sikkim TEE.SK

Čajové plantáže - (Sikkim, India)

 

PREČÍTAJTE SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY

Ikona dalšie članky o čaji TEE.SK

 ČLÁNKY O ČAJI

 

KRÁTKY ÚVOD DO HISTÓRIE ČAJU

ČAJOVNÍK, ZBER A SPRACOVANIE

DELENIE ČAJOV

ČAJ V SÁČKOCH JE ODPAD?

ZELENÝ ČAJ

ČIERNY ČAJ

PU ERH

ROOIBOS

MATE

LAPACHO

 

Ikona dalšie članky o čaji TEE.SK

ČLÁNKY O KÁVE

 

ČO BY SME MALI VEDIEŤ O KÁVE

KÁVOVNÍK - COFFEA

KÁVA A ÚČINKY

PRÍPRAVA KÁVY

 

Ikona dalšie članky o čaji TEE.SK

ČLÁNKY O BYLINKÁCH

 

AKO TO VŠETKO ZAČALO

AKTÍVNE LÁTKY A ICH ÚČINOK

ZBER, SPRACOVANIE A PRÍPRAVA

NzY4YT