Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ SRÍ LANKA – Ceylon Nuwara Eliya (50g)
Čierny čaj čistý
Ceylon Nuwara Eliya
Vyznávači čaju po celom svete si určite obľúbia tento vynikajúci čierny čaj z oblasti Nuwara Eliya v Sri Lanke. Tento lahodný nápoj z nej poteší vaše chuťové poháriky a oceníte jeho vynikajúcu kvalitu. Ceylon Nuwara Eliya je čaj vyrobený z mladých listov a ružíkov, ktoré sú ručne zbierané a spracované s veľkou starostlivosťou. Tento proces sa odohráva na plantáži, ktorá sa nachádza v krásnom a horskom prostredí. Výsledkom je výnimočný čaj, ktorý vás poteší svojou jemnosťou a osviežujúcou chuťou.
Oblasť Nuwara Eliya je jednou z najznámejších oblastí pestovania čaju v Sri Lanke. Nachádza sa v horách a jej nadmorská výška dosahuje až 2000 metrov. Táto oblasť je známa pre svoje chladné klimatické podmienky a vysokú nadmorskú výšku, ktoré tvoria ideálne prostredie pre pestovanie kvalitného čaju. Na plantáži Nuwara Eliya sa pestuje hlavne čajovník čínsky, ktorý dáva charakteristický nádych a chuť čaju. Listy sa spracovávajú podľa tradičnej metódy ortodoxného spracovania čaju, čím sa zachováva kvalita a chuť listov.
Nuwara Eliya je považovaná za jednu z najlepších plantáží na produkovanie čaju na Sri Lanke a jej čaj je známy pre jemnú a lahodnú chuť s miernou kvetinovou arómou. Je to populárna voľba pre tých, ktorí preferujú jemnejšie a jemne kvetinové chute vo svojom čaji.
Ak hľadáte niečo výnimočné, určite vyskúšajte tento čaj z oblasti Nuwara Eliya v Sri Lanke a doprajte si jedinečný zážitok pre vaše chuťové poháriky. Zaujme vás jeho pravidelnými, pružnými listami medenej farby a sviežou chuťou.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky. Viac o čiernom čaji...
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame. Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh.
Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo viažu a odvádzajú z organizmu škodlivé látky.
Viac nálevov
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme ich lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia a bežne sa nepoužíva.
Balenie sypaných čajov
Každý čaj, pokiaľ nie je uvedené inak, je balený v trojvrstvovom vrecku určenom na balenie čaju, kávy, korenia a pod. Vrecko zachováva kvalitu, čerstvosť a charakteristickú vôňu jednotlivých čajov.
Garancia pôvodu
Tento čaj je dovezený z krajiny, ktorú vidíte na mape. Na Slovensku je možne tento čaj zakúpiť za výhodnú cenu prostredníctvom nášho obchodu.
Krajina pôvodu - Srí Lanka (Ceylon)
Hlavné mesto: Kolombo, Rozloha: 65 610 km2, Počet obyvateľov: 20 064 776
Čaj sa tu spopularizoval až v časoch britskej kolonizácie. Napriek neveľkým rozmerom sa Srí Lanka stala jedným z najväčších a najlepších exportérov čierneho čaju. Na svahoch centrálnej vrchoviny sa vo výške okolo 2 000 m nad morom pestuje ten najlepší cejlónsky čaj svetovej kvality.