S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

 

Kotvičník zemný TEE.SK

 

Graviola TEE.SK

 

Guarana TEE.SK

 

Benifuki TEE.SK

 

Goji Kustovnica čínska TEE.SK
Psyllium TEE.SK

 

Vilcacora TEE.SK

 

Zelená káva TEE.SK


Pravé sypan čaje TEE.SK

 

 

Poštovné TEE.SK

 

 

Facebook TEE.SK

Slovenský obchod TEE.SK



Púpava lekárska

Slovenský názov:
Český názov:
Anglický názov:
Latinsky názov:
Botanické
zaradenie:
Púpava lekárska
Pampeliška lékařská (smetanka)
Common Dandelion
Taraxacum officinale Web. et Wigg.
Čakankovité - Cichoriaceaee
 
P O P I S : Trváca, 5-20 cm vysoká rastlina roniaca mlieko s hrubým kolovitým dužinatým koreňom. Stvol je vzpriamený, krehký, dutý, pavučinato vlnatý až lysý, zakončený úborom. Listy utvárajú prízemnú ružicu, v obryse sú obráteno vajcovité až kopijovité, postupne zúžené do stopky s čepeľou plytko až hlboko gracovitou alebo gracovito perovito dielnou. Úbory sú jednotlivé, 20-25 mm dlhé, vonkajšie zákrovné listene sú čiarkovité alebo úzko kopijovité, o trochu kratšie ako vnútorné, v čase kvitnutia naspäť ohnuté. Kvety sú zlatožlté, všetky jazykovité. Plod je krátko končistá nažka s 2 až 3-krát dlhším zobáčikom. Kvitne od apríla do júna. Kvet poskytuje neveľké množstvo nektáru, zato veľmi cenný peľ s vysokým obsahom bielkovín. Med z neho rýchlo kryštalizuje aj vo veľkých nádobách. Pre hromadný výskyt púpav je veľmi dôležitou včelárskou rastlinou. Ani jej kŕmna hodnota nie je zanedbateľná.
Hemikryptofyt, rozšírený v mediteránnej až arktickej oblasti Európy a Ázie. Rastie na svetlých, sviežich až suchších stanovištiach, na lúkach, trávnatých násypoch, medziach a úhoroch od nížim do horského stupňa. Vyskytuje sa v spoločenstvách mezofilných lúk radu Arrhenatheretalia.
Rod taraxacum Wigg. patrí k taxonomicky kritickým skupinám rastlín, ktoré sa vyznačujú somatickou parthenogenézou a preto aj veľkým počtom malých druhov - mikrospecies.
Pri zbere netreba rozlišovať jednotlivé taxóny - ako drogy sú prípustné všetky. Púpava je všeobecne známa, preto zámeny nevznikajú. Len pri jesennom vykopávaní koreňov na rovnakom stanovišti hrozí zámena za iné druhy. Ide najmä o koreň čakanky, ktorý je zriedka viachlavý, suchý, zvonka svetlejší, skoro biely na priereze a nemá v ňom sústredené kruhy mliečníc. Chutí horkejšie.

Z B E R A N Á    Č A S Ť : Púpavový koreň - Radix taraxaci
Zbiera sa skoro na jar v marci a na jeseň v októbri a novembri. Najlepšie sa získavajú v jeseni, resp. od augusta do októbra. Treba dbať, aby sme ho nepretrhli, lebo z rezu vyteká veľa "mlieka" (ak ich treba rozrezávať, tak iba pozdĺžne!). Po očistení a krátkom omytí (zbavené nadzemných čstí) sa čo najrýchlejšie sušia, najlepšie umelým teplom do 50řC. Pomer zosušenia je asi 3-5:1. Suchá droga sa po ohnutí láme, má sivohnedý až červenohnedý povrch a biely lom, vnútornú časť (drevo) citrónovožltú. Droga nesmie páchnuť, je horkastá. Veľmi ľahko ju napáda hmyz a myši.

Púpavový koreň s vňaťou - Radix taraxaci cum herba
Často sa zbiera i púpavový koreň s vňaťou, a to popoludní po 14 hodine tesne pred rozkvitnutím rastliny. Zbiera sa v mesiacoch marec až máj. Zbierajú sa mladé rastlinky bez kvitnúcich bylí. Sušia sa v jednej vrstve prirodzeným teplom, dosúšajú sa umelým teplom (do 50 stupňov C). Pomer zosušenia je asi 4:1, až 5:1.

Púpavový list - Folium taraxaci
Predmetom zberu býva niekedy aj list. List sa zbiera jednotlivo v mesiacoch máj až október, po rozkvitnutí rastliny medzi poludním a 14 hodinou. Suší sa v tieni v tenkých vrstvách.
Pomer zosušenia je asi 5:1.

O B S A H O V É    L Á T K Y : Koreň púpavy obsahuje horčinu laktupikrín (seskviterpénový laktón, gvajanolid), taraxacerín a taraxacín, pentacyklické metylované triterpény taraxerol a taraxasterol. Okrem toho sa tu vyskytujú sacharidy (fruktózan inulín - až 25%), organické kyseliny, aminokyseliny, steroly sitosterol a stigmasterol, triesloviny, inozit, kaučuk, silice, minerálne látky (predovšetkým meď) a ďalšie. V mliečnej šťave sa nachádza cerylalkohol, laktucerol, kaučuk.
Listy rovnako ako koreň obsahujú neglykozidické horčiny (taraxacín), saponíny, fytosteroly (taraxasterol a homotaraxasterol), sliz, inozit, manit, triesloviny, živicu, kaučuk, silicu, kyselinu askorbovú a kyselinu kremičitú.
V kvetoch sa nachádzajú aj flavonoidy, xantín, karotenoidy, trocha silice a iné látky.

Ú Č I N N O S Ť : Horké látky (nepravé horčiny) podporujú vylučovanie tráviacich enzýmov a žalúdočnej kyseliny, čím zlepšujú trávenie a zvyšujú chuť do jedenia. Preto sa droga podáva pri nechuti do jedenia a zníženej tvorbe žalúdočnej šťavy spojenej so zlým trávením.
Droga napomáha optimálnu fyziologickú tvorbu žlče, uľahčuje jej prietok do dvanástnika a uvoľňuje spazmy v žlčových cestách. terapeuticky sa využíva pri pečeňových poruchách zapríčinených nedostatočnou činnosťou pečeňového parenchýmu, poškodeniach pečeňových buniek toxickými látkami (alkoholom, organickými rozpúšťadlami, niektorými liekmi a pod.), ale aj pri zapaloch pečene, tvorbe žlčových konkrementov, dyskinézach žlčových ciest a pod.
Vďaka obsahu draslíka a flavonoidov pôsobí rastlina aj mierne diureticky, prišom močopudný účinok je výraznejší u pacientov so spomaleným vylučovaním moču. Droga reguluje aj vylučovanie stolice.
Pre vhodný obsah účinných látok a potrebných stopových prvkov, ako aj pre celkové pôsobenie zlepšuje droga metabolizmus organizmu. Znižuje hladinu krvného cukru, je veľmi účinná pri rôznych kožných ochoreniach, kde sa používa zvonka i zvnútra. Bol prekázaný aj vplyv na úbytok, resp. vstrebávanie mozgových edémov (opuchov) najrôznejšieho pôvodu.
Obsah netoxických účinných látok predurčil aj využitie púpavy ako vhodnej potraviny. Na jar sa užívajú mladé listy pripravené ako šalát. V zime sa konzumujú v tme klíčené listové srdiečka, ale aj vhodne pripravené korene.
Pre vplyv inozitu na znižovanie koncentrácie cukru v krvi a pôsobenie inulínu, ktorý sa vo väčšom množstve nachádza v koreni, sa rastlina odporúča ako pomocný liek, prípadne zdravá potravina, pre diabetikov.

P O U Ž I T I E : KOREŇ
ODVAR: Na prípravu odvaru sa používa jednotlivá dávka 1 g (DAB 6), alebo 1 kávová lyžička drogy, prípadne 1 polievková lyžica na šálku vody. Iný predpis má Infusum Radicis taraxaci (1 lyžica drogy na 1 a 1/2 pohára vody), ktorý sa užíva po 1/2 pohári 2-3 krát denne. Bežne sa odvar z koreňa a vňate ordinuje do 8 g drogy.
ŠŤAVA: Succus taraxaci (šťava z koreňa) sa užíva po 30-50 kvapiek v kalíšku vody 2-4 krát denne pred jedením.
EXTRAKT: (Extractum taraxaci) Podáva sa po 0,5 g pro dosi (DAB 6).

MOŽNOSTI KOMBINÁCIE S INÝMI DROGAMI: Pri potrebe výraznejšieho spazmolytického pôsobenia sa pridávajú kombinácie s potenciujúcimi drogami - vňať paliny pravej, vňať lastovičníka, vňať ľubovníka, kôra krušiny, list mäty a ďalšie. Na potenciovanie diuretických účinkov sa pridávajú drogy - list brezy, vňať prasličky, koreň petržlena, vňať stavikrvu a ďalšie. Chuť do jedenia a trávenia zlepšuje čajovina s týmito drogami -  vňať paliny, vňať benediktu, koreň horca, list vachty trojlistej a vňať rebríčka. Do antidiabetickej zmesi sa k púpave pridávajú - struk fazele bez semena, list šalvie, list čučoriedky, vňať jastrabiny, list žihľavy, list ostružliny, plod fenykla.
Pre výhodné vlastnosti a ľahkú dostupnosť sa v zahraničí z púpavy vyrába široký sortiment terapeutických a dietetických prípravkov.

ŠPECIALTY: Liečbu väčšiny chronických chorôb začíname intenzívnym "prepláchnutím obličiek". Vezmeme 1 polievkovú lyžicu koreňa púpavy alebo 2 polievkové lyžice koreňa s vňaťou a dáme do 1 litra destilovanej vody, ktorú sme predtým aspoň 5 minút varili. Povaríme ďalších 5 minút, veľmi opatrne precedíme a odparené množstvo doplníme na 1 l ľadom, ktorý zároveň odvar schladí. Potom asi počas 10 minút vypijeme jeden krát denne na lačno, najlepšie medzi 17 a 19 hodinou. Počas tejto preplachovacej kúry, ktorá trvá dvakrát tri dni s 1-dňovou prestávkou, nerobíme žiadnu inú bylinnú kúru.
K znižovaniu hmotnosti pomáha púpavový likér: 150 g sušeného a rozdrveného koreňa púpavy, kopaného na jeseň dáme do fľaše žitnej pálenky a necháme za občasného pretrepania 2 týždne vyluhovať. Potom precedíme, koreň vylisujeme a prefiltrujeme. Denne pijeme 1/2 likérovej odmerky pred obedom a večerou.
Na žlčníkové kamene sa používa odvar z 30 až 40 g púpavových listov, ktoré pokrájame a dáme do 0,5 l studenej vody, necháme prudko zovrieť a potom 10 minút vyluhovať. Užívame vždy 1 pohár pred obedom a večerou.
Pri opuchoch lymfatických uzlín nám pomôže zmes z 1 vrchovitej čajovej lyžičky púpavových listov, 1 čajovej lyžičky šalvie a 1 železníka lekárskeho, ktor= prelejeme veľkou šálkou vriacej vody a necháme prikryté 10 minút vyluhovať. Všetko precedíme a pijeme denne 2 šálky.
Proti kŕčovým žilám a ich vzniku pomáha zmes: Po 1 plievkovej lyžice púpavových listov, rebríčka a slezu prelejeme veľkou šálkou vriacej vody a prikryté necháme 5 minút vyluhovať. Pijeme 2 až 3 šálky denne, pred jedlom.
Ak si nevieme rady s pehami, skúsime odvar: Hrsť čerstvých kvetov dáme do 0,5 l studenej vody, 15 minút varíme na veľmi miernom ohni, odstavíme a necháme odkryté krátko vyluhovať. Potom precedíme a používame ako pleťovú vodu alebo na obklady.

POUŽITIE V HOMEOPATII: Homeopatickú tinktúru pripravujeme z celej rstliny tesne pred rozkvitnutím alebo na začiatku kvitnutia, kedy má dostatok šťavy. Upravujeme ju podľa ­1 liehom 90% a ďalej riedime až na potenciu D3 liehom 30%. Všeobecne ju užívame v potencii D3, 3 krát denne 10 kvapiek, pred jedlom. Aplikácia tinktúry je široká. Podávame ju pri všetkých žlčníkových a pečeňových ťažkostiach, žltačke, podráždení močového mechúra a obličiek a pri ťažkostiach s trávením. Okrem bežného užívania je možné tinktúru použiť aj pri bolení hlavy či reumatizme.

T O X I C I T A : Púpava nemá nijaké vedľajšie škodlivé účinky.
    ť

 

 

MTAwNDVi