S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

KÁVA » ČO BY SME MALI VEDIEŤ O KÁVE
Čo by sme mali vedieť o KÁVE

 

7 DÔVODOV, PREČO NEVYNECHAŤ RANNÚ ŠÁLKU KÁVY
Každý deň sa vo svete vypije viac ako 1 400 000 000 šálok kávy. Ak patríte ku kávičkárom aj vy, máme pre vás dobrú správu. Čo jednu, rovno sedem dobrých správ, po ktorých vám ranná káva zachutí ešte viac!

Kávové zrnká TEE.SK

Chráni pred zubným kazom
Pražené kávové zrná majú antibakteriálne účinky, takže pomáhajú chrániť zuby pre vznikom zubného kazu. Samozrejme, nevzťahuje sa to na latté a iné sladené kávové odvodeniny.

Zlepšuje krátkodobú pamäť
Austrálska štúdia spred štyroch rokov potvrdila, že pod vplyvom kofeínu sa zlepšuje činnosť krátkodobej pamäte. Keď teda pôjdete na dôležitú poradu, zásadne so šálkou kávy v ruke!

Chráni srdce
4-5 šálok kávy denne zohráva podľa odborníkov významnú rolu v prevencii srdcovo-cievnych chorôb. Výsledky rozsiahlej Madridskej štúdie, ktorá počas dvoch dekád monitorovala zdravie 129 000 dobrovoľníkov, ukázali, že 4-5 šálok kávy denne znižuje riziko infarktu o tretinu. Pravdepodobne kvôli protizápalovým vlastnostiam kávy.

Čistí pečeň
Nie nadarmo sa odporúča šálka poriadne silnej kávy na ráno „po opici“. Káva pomáha očistiť pečeň od toxínov a u pijanov odďaľuje cirhózu. V alternatívnej medicíne je dokonca známa metóda, kedy sa káva zavádza hadičkou cez konečník, aby sa telo prečistilo od jedovatých nánosov. Tento postup však zatiaľ neodobrila nijaká lekárska štúdia, je preto na pováženie, či sa vôbec oplatí nie dvakrát príjemnú „liečbu“ podstúpiť.

Zlepšuje imunitu
Vedeli ste o tom, že Američania prijímajú najviac antioxidantov do tela práve z kávy? Niežeby to bol ich najlepší zdroj, je skrátka len najkonzumovanejší. S každou vypitou šálkou chránite bunky pred starnutím a posilňujete celkovú imunitu.

Zlepšuje náladu
Dopamín, ktorý káva obsahuje, prispieva k dobrej nálade. Táto látka je zároveň dôvodom, prečo je pitie kávy závislosťou - dopamínu totiž telo nikdy nemá dosť. Ak ste však kofeínový „junkie“, po viac šálkach kávy nebudete spokojný, ale vrcholne nervózny.

Chráni pred svalovkou
Po ťažkom tréningu pomáha kofeín zmierňovať bolesť svalov, dokonca efektívnejšie ako ibuprofen a podobné lieky! Pravdaže, nenavrhujeme, aby ste sa namiesto čistej vody po cvičení nalievali zalievanou kávou. Ale šálku či dve si určite doprajte.

 

KÁVA NAŠA KAŽDODENNÁ
Káva TEE.SKPre väčšinu z nás je káva príjemným rituálom na úvod dňa. Naviac nás zásobí hormónom „šťastia“ – serotonínom, ktorého produkcia je závislá od svetla, čo najmä v zimnom období, keď vstávame za tmy, nie je práve málo. (Asi preto sú na popredných rebríčkoch v konzumácii kávy severské národy). Káva poskytne každému to, čo potrebuje - potešenie, pôžitok, či povzbudenie. To je dôvod, prečo bolo vynaložené množstvo úmornej práce, pokusov, výskumov, ľudského umu i talentu, aby sa výsledok tejto energie zhmotnil do malej šálky s prastarým, no predsa moderným nápojom.

Šálka kávy v nás evokuje pohodu, relaxáciu. Už jej aróma navodzuje príjemné pocity, sprevádzajúce posedenie s priateľmi, oddych, prestávku v práci, osvieženie po náročnom dni, vzpruhu. Chutí väčšine populácie na svete. Nemá žiadne kalórie, ak ju samozrejme nepijete so smotanou a mliekom. Obsahuje kofeín, čo je látka bez chuti a vône, ale zato silne návyková. Medicína odhalila jej povzbudzujúci vplyv na náš organizmus, pričom tu platí zlaté pravidlo „všetko s mierou“.

Takto nejako vníma kávu radový konzument. Náročný proces pestovania a výroby kávy ostáva bežnému smrteľníkovi zahalený tajomstvom, podobne ako výroba parfumov, či vína. Tento proces v sebe zahŕňa vedomosti z botaniky, fyziky, chémie, geografie, dejepisu, či psychológie.

 

ŠÁLKA KÁVY
Vybrali sme si druh kávy a značku, ktorých je na trhu nepreberné množstvo. Do gastronomických zariadení sú najvhodnejšie renomované komerčné značky. Jednak sú cenovo vyhovujúce, a jednak sú namiešané v takom pomere, aby chutili čo najväčšiemu počtu konzumentov.

Viete aký základný predpoklad má spĺňať káva, ktorú si vyberiete pre seba alebo do svojej prevádzky? Je to celkom jednoduché – musí chutiť predovšetkým vám. Ak je to tak, môžete pomôcť iným spoznať jej čaro. Je dobré ak viete, aká ma byť správna chuť kávy, ak viete zodpovedať prípadné otázky hostí o káve, poukázať na jej pravý charakter.

 

AKÁ JE DOBRÁ KÁVA?

Káva TEE.SK

Ako má chutiť dobrá káva? Niektoré značky sa vyznačujú výraznejšou kyslosťou, iné horkosťou, niektoré sú jemnejšie, niektoré výraznejšie. Každý uprednostňuje iné parametre. Rozhodne však platí, že kvalitná káva by mala byť vyvážená, výraznej plnej chuti. Mnohí sa mylne domnievajú, že výrazná chuť sa rovná silná káva. „Silu“ káve dodáva kofeín, ktorý má len veľmi slabú, nevýraznú chuť. Naviac kofeín je látka, ktorá sa vo vode rozpína. Zjednodušene povedané: čím viac vody, tým viac kofeínu a tým silnejšia káva. Paradoxne chuť kávy na jazyku cítime jemnú – je predsa zriedená vodou, ale náš organizmus – srdce i žalúdok – to pociťuje naopak. Znova chceme upozorniť na fakt, že skutočne kvalitná káva neobsahuje veľké množstvo kofeínu. Na čo je potrebné si dať pozor je objem vody v šálke a spôsob prípravy nápoja.

Kvalita kávy závisí aj od spôsobu jej prípravy. Ak už máme kvalitnú kávu, nemenej dôležitý je spôsob prípravy tohto nápoja. K tomu potrebujeme: kvalitný profesionálny kávovar, ktorý zvládne kapacitu prevádzky, kávový mlynček, v ideálnom prípade dva, zmäkčovač vody na zabezpečenie kvality vody a ochranu kávovaru pred zanesením od minerálov, svedomitého a šikovného barmana, kvalitný hrubostenný porcelán, aby čo najdlhšie udržal potrebnú teplotu nápoja, najlepšie tzv. srdcovitého tvaru, aby bola na káve krásna pena. Všetky tieto prvky musia do seba zapadať, lebo dobrá káva nie je vôbec jednoduchá záležitosť.

 

KÁVOVAR
Kávovar musí byť spoľahlivý, nastavený na správnu teplotu a tlak približne 9 atmosfér. Samozrejmosťou je dodržiavanie všetkých hygienických predpisov. Prístroj má byť vždy čistý, bez zvyškov prepálenej kávy na tesneniach alebo pákach. Dôležitá je jeho denná údržba zo strany obsluhujúceho personálu. Akýkoľvek zásah do kávovaru by mal vykonávať iba kvalifikovaný technik.

 


KÁVOVÝ MLYNČEK
Kávový mlynček musí byť správne nastavený čo sa týka hrúbky mletia i gramáže. Ako sme už spomínali, každý druh nápoja si vyžaduje inú hrúbku mletia. Klasické espresso, ako ho pijú Taliani, by nemalo mať objem vody väčší ako 30 cc, ristreto o polovicu menší. Naši hostia obľubujú viac vody v šálke tzv. veľké espresso. Hrúbka mletia pri klasickom espresse by mala byť taká jemná, aby doba extrakcie trvala približne 25 sekúnd. Čím jemnejšie mletie kávy, tým ťažší prienik vody. To znamená, že všetko, čo dodáva káve chuť a vôňu sa stihne vylúhovať i do malého objemu vody. Keby sme to isté mletie ponechali na prípravu „veľkého espressa“ káva by tiekla neúmerne dlho a bola by prepálená. Ideálnym riešením je preto mať dva mlynčeky. Na jednom mlieť kávu na prípravu veľkého espressa, na druhom na jemnejšie. Ak máme iba jeden mlynček, pri nastavení hrubosti mletia musíme robiť kompromis. Hoci ani jeden druh kávy nebude stopercentný, výsledok bude uspokojivý.

Káva TEE.SKDôležité je tiež z času na čas kontrolovať správnu gramáž (7g/1 porcia) kávy. Zvyčajne sa kontrola začne praktizovať iba po smutnom zistení pri inventúre, keď káva chýba (pri väčšej gramáži jednej porcie) alebo prevyšuje (pri zníženej gramáži). Obidva prípady sa však nelichotivo prejavia pri kvalite nápoja.

Kvalitu kávy môže zhoršiť aj zanedbaná údržba zmäkčovača vody, ktorý je potrebné v pravidelnom intervale čistiť. Spôsob čistenia je veľmi jednoduchý, no často sa táto činnosť zanedbáva. Vnútro zmäkčovača obsahuje živicu, ktorá má schopnosť viazať na seba minerály z vody. Ak robíme jeho pravidelnú údržbu, chránime aj samotný kávovar pred zanesením od minerálov.

 


HLAS TELA
Káva TEE.SKUrčite sa vám už stalo, že ste po vypití silnej kávy, alebo veľkého množstva kávy, cítili pálenie v žalúdku, ktoré neskôr prešli do bolesti žalúdočných stien. Stáva sa to najmä vtedy ak vypijeme kávu nalačno. V týchto prípadoch sami cítime, že nápoj nám škodí. Káva pôsobí agresívne na žalúdočné steny, kyseliny, ktoré obsahuje okrem toho urýchľujú trávenie, takže pravidelní ranní kávičkári zvyčajne nemávajú problém so stolicou, aj keď ho možno v minulosti mali. Na prázdny žalúdok v skorých ranných hodinách však skutočne nie je liekom. Žalúdok sa prebúdza, a aby mohol správne využiť po celý deň to, čo doň dáme, potrebuje jemné privítanie. Preto sú veľmi dôležité raňajky, ktoré by nemali byť ťažké. Káva sa svojim vplyvom na prázdny ranný žalúdok vyrovná prepraženému hamburgeru alebo hranolčekom. Ideálne je piť kávu s mliekom, ktoré čiastočne neutralizuje a zjemňuje negatívne vplyvy kávy na tráviace ústrojenstvo.

I keď posledné výskumy ukazujú, že káva nie je škodlivá, dôležitý je predovšetkým náš zdravotný stav, ktorý je u každého individuálny, preto to, čo na jedného vplýva dobre – i keď je klasifikované ako neškodné – u iného môže vyvolať problémy. Dôležitá je však aj kvalita kávy, ktorá nie vždy súhlasí s jej cenou. Na druhej strane niektoré druhy zŕn, ktoré môžu byť považované za kvalitné, môže naše telo prijímať s väčšími problémami ako iné. Preto nie je zriedkavé, že niektoré druhy káv, považované všeobecne za kvalitné nám môžu spôsobiť nepríjemnosti, kým iné nie.

A nakoniec, veľa záleží nielen od toho koľko káv za deň vypijeme, ale aj aké silné. Predávkovanie kávou vyvoláva namiesto očakávaného povzbudenia do ďalšej práce alebo zábavy nepríjemnú nervozitu, ktorá je spojená s fyzickými prejavmi – búšením srdca, zvieraním žalúdka a podobne.

Ak pijete kávu najmä kvôli chuti, prípadne chcete byť počas celého dňa príjemne povzbudení a aktívni, pripravte si do práce termosku kávy, v ktorej však budú zaliate pomleté zrná v objeme zodpovedajúcom maximálne dvom priemerne silným kávam /na liter max. 4-5 malých lyžičiek/ a doplňte ju poľa chuti mliekom.

Keď to s týmto čarovným nápojom nepreháňame – optimum pre zdravého človeka sú dve priemerne silné kávy denne - nepijeme ju nalačno, môže byť pre nás aj liekom a príjemným neškodným dopingom.

 


KÁVA A CHUDNUTIE
Mnohé ženy kávu využívajú na urýchlenie tráviacich procesov, aby dosiahli svoju vytúženú nižšiu hmotnosť. V žiadnom prípade však káva nie je ideálnym prostriedkom na chudnutie, a to najmä z toho dôvodu, že veľké množstvo kávy skutočne škodí mnohým našim orgánom.

Káva TEE.SKPoznala som tiež ženy, ktoré sa sťažovali na to, že napriek tomu, že vynechali zo svojho jedálnička sladkosti, schudnúť nemôžu, ba naopak, naďalej priberajú. Pripisovali to vždy génom a iným záhadám ich tela. Problém spočíval v tom, že sladkosti nahradili kávou, o ktorej vedeli, že neobsahuje takmer žiadne kalórie. Ibaže si do nej dávali minimálne dve-tri, dokonca niektoré aj štyri lyžičky cukru a poriadnu dávku smotany alebo šľahačky, niekedy navyše aj s čokoládou. Na tieto kalórie však už nepozerali...

V našich zemepisných šírkach pribúda kávových fajnšmekrov, ktorým postačí síce malé množstvo rozvoniavajúceho tmavého moku, zato však chuťovo plného a silného. Na druhej strane nie je málo ani tých, ktorí si najlepšie pochutnajú na pomletej čiernej káve zaliatej v priehľadnom duritovom pohári. Všetci patria k tým, ktorí sa podieľajú na niekoľkých sto miliardách ročne vypitých šálok kávy na celom svete. Vďaka tomu sa stala káva najpopulárnejším svetovým nápojom. V jemenských horách pri Červenom mori si už pred viac ako tisíc rokmi všimli pastieri zvláštny nepokoj kôz, ktoré predtým konzumovali kríky so zelenými a bielymi plodmi. Trvalo stáročia, kým sa prišlo na to, že tieto plody nazvané po náhornej africkej plošine Kaffa, obsahujú alkaloid kofeín, ktorý pôsobí na centrálny nervový systém stimulačne, teda ako "života budič" odstraňuje pocit únavy a zlepšuje náladu.

Veľkými ctiteľmi kávy sa stali Turci a po ich vzore vznikli v Európe prvé kaviarne v Londýne a v Paríži. Zaujímavou cestou sa káva dostala do strednej Európy. Keď sa dlhé obliehanie Viedne Turkami skončilo v roku 1683 ich katastrofálnou porážkou, pri bezhlavom ústupe zanechali v okolí Viedne obrovské množstvo kávy, ktorá si potom našla cestu aj do blízkej Bratislavy. Káva obsahuje asi ako jedinú farmakologicky účinnú látku kofeín a okrem neho celý rad voňavých aromatických látok. Jedna bežná porcia kávy obsahuje okolo 85 mg kofeínu. Táto látka sa však nachádza aj v čaji, kakau, coca cole a pepsikole.

 

 

Káva naša každodenná

Pre väčšinu z nás je káva príjemným rituálom na úvod dňa. Naviac nás zásobí hormónom „šťastia“ – serofinom, ktorého produkcia je závislá od svetla, čo najmä v zimnom období, keď vstávame za tmy, nie je práve málo. (Asi preto sú na popredných rebríčkoch v konzumácii kávy severské národy). Káva poskytne každému to, čo potrebuje - potešenie, pôžitok, či povzbudenie. To je dôvod, prečo bolo vynaložené množstvo úmornej práce, pokusov, výskumov, ľudského umu i talentu, aby sa výsledok tejto energie zhmotnil do malej šálky s prastarým, no predsa moderným nápojom.


Šálka kávy v nás evokuje pohodu, relaxáciu. Už jej aróma navodzuje príjemné pocity, sprevádzajúce posedenie s priateľmi, oddych, prestávku v práci, osvieženie po náročnom dni, vzpruhu. Chutí väčšine populácie na svete. Nemá žiadne kalórie, ak ju samozrejme nepijete so smotanou a mliekom. Obsahuje kofeín, čo je látka bez chuti a vône, ale zato silne návyková. Medicína odhalila jej povzbudzujúci vplyv na náš organizmus, pričom tu platí zlaté pravidlo „všetko s mierou“.
Takto nejako vníma kávu radový konzument. Náročný proces pestovania a výroby kávy ostáva bežnému smrteľníkovi zahalený tajomstvom, podobne ako výroba parfumov, či vína. Tento proces v sebe zahŕňa vedomosti z botaniky, fyziky, chémie, geografie, dejepisu, či psychológie.


Šálka kávy
Vybrali sme si druh kávy a značku, ktorých je na trhu nepreberné množstvo. Do gastronomických zariadení sú najvhodnejšie renomované komerčné značky. Jednak sú cenovo vyhovujúce, a jednak sú namiešané v takom pomere, aby chutili čo najväčšiemu počtu konzumentov.

Viete aký základný predpoklad má spĺňať káva, ktorú si vyberiete do svojej prevádzky? Je to celkom jednoduché – musí chutiť predovšetkým vám. Ak je to tak, môžete pomôcť iným spoznať jej čaro. Je dobré ak viete, aká ma byť správna chuť kávy, ak viete zodpovedať prípadné otázky hostí o káve, poukázať na jej pravý charakter.

Aká je dobrá káva?
Ako má chutiť dobrá káva? Niektoré značky sa vyznačujú výraznejšou kyslosťou, iné horkosťou, niektoré sú jemnejšie, niektoré výraznejšie. Každý uprednostňuje iné parametre. Rozhodne však platí, že kvalitná káva by mala byť vyvážená, výraznej plnej chuti. Mnohí sa mylne domnievajú, že výrazná chuť sa rovná silná káva. „Silu“ káve dodáva kofeín, ktorý má len veľmi slabú, nevýraznú chuť. Naviac kofeín je látka, ktorá sa vo vode rozpína. Zjednodušene povedané: čím viac vody, tým viac kofeínu a tým silnejšia káva. Paradoxne chuť kávy na jazyku cítime jemnú – je predsa zriedená vodou, ale náš organizmus – srdce i žalúdok – to pociťuje naopak. Znova chceme
upozorniť na fakt, že skutočne kvalitná káva neobsahuje veľké množstvo kofeínu. Na čo je potrebné si dať pozor je objem vody v šálke a spôsob prípravy nápoja.

Kvalita kávy závisí aj od spôsobu jej prípravy. Ak už máme kvalitnú kávu, nemenej dôležitý je spôsob prípravy tohto nápoja. K tomu potrebujeme: kvalitný profesionálny kávovar, ktorý zvládne kapacitu prevádzky, kávový mlynček, v ideálnom prípade dva, zmäkčovač vody na zabezpečenie kvality vody a ochranu kávovaru pred zanesením od minerálov, svedomitého a šikovného barmana, kvalitný hrubostenný porcelán, aby čo najdlhšie udržal potrebnú teplotu nápoja, najlepšie tzv. srdcovitého tvaru, aby bola na káve krásna pena. Všetky tieto prvky musia do seba zapadať, lebo dobrá káva nie je vôbec jednoduchá záležitosť.

 

Kávovar

Kávovar musí byť spoľahlivý, nastavený na správnu teplotu a tlak približne 9 atmosfér. Samozrejmosťou je dodržiavanie všetkých hygienických predpisov. Prístroj má byť vždy čistý, bez zvyškov prepálenej kávy na tesneniach alebo pákach. Dôležitá je jeho denná údržba zo strany obsluhujúceho personálu. Akýkoľvek zásah do kávovaru by mal vykonávať iba kvalifikovaný technik.

Kávový mlynček musí byť správne nastavený čo sa týka hrúbky mletia i gramáže. Ako sme už spomínali, každý druh nápoja si vyžaduje inú hrúbku mletia. Klasické espresso, ako ho pijú Taliani, by nemalo mať objem vody väčší ako 30 cc, ristreto o polovicu menší. Naši hostia obľubujú viac vody v šálke tzv. veľké espresso. Hrúbka mletia pri klasickom espresse by mala byť taká jemná, aby doba extrakcie trvala približne 25 sekúnd. Čím jemnejšie mletie kávy, tým ťažší prienik vody. To znamená, že všetko, čo dodáva káve chuť a vôňu sa stihne vylúhovať i do malého objemu vody. Keby sme to isté mletie ponechali na prípravu „veľkého espressa“ káva by tiekla neúmerne dlho a bola by prepálená. Ideálnym riešením je preto mať dva mlynčeky. Na jednom mlieť kávu na prípravu veľkého espressa, na druhom na jemnejšie. Ak máme iba jeden mlynček, pri nastavení hrubosti mletia musíme robiť kompromis. Hoci ani jeden druh kávy nebude stopercentný, výsledok bude uspokojivý.

Dôležité je tiež z času na čas kontrolovať správnu gramáž (7g/1 porcia) kávy. Zvyčajne sa kontrola začne praktizovať iba po smutnom zistení pri inventúre, keď káva chýba (pri väčšej gramáži jednej porcie) alebo prevyšuje (pri zníženej gramáži). Obidva prípady sa však nelichotivo prejavia pri kvalite nápoja.

Kvalitu kávy môže zhoršiť aj zanedbaná údržba zmäkčovača vody, ktorý je potrebné v pravidelnom intervale čistiť. Spôsob čistenia je veľmi jednoduchý, no často sa táto činnosť zanedbáva. Vnútro zmäkčovača obsahuje živicu, ktorá má schopnosť viazať na seba minerály z vody. Ak robíme jeho pravidelnú údržbu, chránime aj samotný kávovar pred zanesením od minerálov.

 

Zručný a spoľahlivý barman – záruka dobrej kávy
Nepostrádateľným článkom pri príprave kávy je ľudský faktor – obsluhujúci barman. Mal by byť manuálne zručný, skúsený, vyškolený, nadšenec pre novinky a samozrejme spoľahlivý.
O kvalite šálok som sa už zmienila vyššie. Tak ako páky na kávovare, aj šálky musia byť pri príprave kávy nahriate.

 

Nikdy neponúknite hosťovi kávu, ktorá...

  • nemá predpísanú gramáž
  • je hrubo zomletá, čo poznáte podľa veľmi svetlej peny na káve a nevýraznej chuti kávy.
  • je zle upražená alebo príliš jemne zomletá. Poznáte to podľa toho, že buď má tmavú „krému“ s čiernou škvrnou, kde „presvitá“ káva, alebo má výrazné tmavé ohraničenie, hnedú krému so svetlou škvrnou. Takáto káva má prepálenú chuť. Ideálna kávová pena má na káve zostať minimálne minútu a má mať farbu karamelovú až orieškovú.

 

Hlas tela
Určite sa vám už stalo, že ste po vypití silnej kávy, alebo veľkého množstva kávy, cítili pálenie v žalúdku, ktoré neskôr prešli do bolesti žalúdočných stien. Stáva sa to najmä vtedy ak vypijeme kávu nalačno. V týchto prípadoch sami cítime, že nápoj nám škodí. Káva pôsobí agresívne na žalúdočné steny, kyseliny, ktoré obsahuje okrem toho urýchľujú trávenie, takže pravidelní ranní kávičkári zvyčajne nemávajú problém so stolicou, aj keď ho možno v minulosti mali. Na prázdny žalúdok v skorých ranných hodinách však skutočne nie je liekom. Žalúdok sa prebúdza, a aby mohol správne využiť po celý deň to, čo doň dáme, potrebuje jemné privítanie. Preto sú veľmi dôležité raňajky, ktoré by nemali byť ťažké. Káva sa svojim vplyvom na prázdny ranný žalúdok vyrovná prepraženému hamburgeru alebo hranolčekom. Ideálne je piť kávu s mliekom, ktoré čiastočne neutralizuje a zjemňuje negatívne vplyvy kávy na tráviace ústrojenstvo.

I keď posledné výskumy ukazujú, že káva nie je škodlivá, dôležitý je predovšetkým náš zdravotný stav, ktorý je u každého individuálny, preto to, čo na jedného vplýva dobre – i keď je klasifikované ako neškodné – u iného môže vyvolať problémy. Dôležitá je však aj kvalita kávy, ktorá nie vždy súhlasí s jej cenou. Na druhej strane niektoré druhy zŕn, ktoré môžu byť považované za kvalitné, môže naše telo prijímať s väčšími problémami ako iné. Preto nie je zriedkavé, že niektoré druhy káv, považované všeobecne za kvalitné nám môžu spôsobiť nepríjemnosti, kým iné nie.

A nakoniec, veľa záleží nielen od toho koľko káv za deň vypijeme, ale aj aké silné. Predávkovanie kávou vyvoláva namiesto očakávaného povzbudenia do ďalšej práce alebo zábavy nepríjemnú nervozitu, ktorá je spojená s fyzickými prejavmi – búšením srdca, zvieraním žalúdka a podobne.

Ak pijete kávu najmä kvôli chuti, prípadne chcete byť počas celého dňa príjemne povzbudení a aktívni, pripravte si do práce termosku kávy, v ktorej však budú zaliate pomleté zrná v objeme zodpovedajúcom maximálne dvom priemerne silným kávam /na liter max. 4-5 malých lyžičiek/ a doplňte ju poľa chuti mliekom.

Keď to s týmto čarovným nápojom nepreháňame – optimum pre zdravého človeka je 2 priemerne silné kávy denne - nepijeme ho nalačno, môže byť pre nás aj liekom a príjemným neškodným dopingom.

 

Káva a chudnutie
Mnohé ženy kávu využívajú na urýchlenie tráviacich procesov, aby dosiahli svoju vytúženú nižšiu hmotnosť. V žiadnom prípade však káva nie je ideálnym prostriedkom na chudnutie, a to najmä z toho dôvodu, že veľké množstvo kávy skutočne škodí mnohým našim orgánom.

Poznala som tiež ženy, ktoré sa sťažovali na to, že napriek tomu, že vynechali zo svojho jedálnička sladkosti, schudnúť nemôžu, ba naopak, naďalej priberajú. Pripisovali to vždy génom a iným záhadám ich tela. Problém spočíval v tom, že sladkosti nahradili kávou, o ktorej vedeli, že neobsahuje takmer žiadne kalórie. Ibaže si do nej dávali minimálne dve-tri, dokonca niektoré aj štyri lyžičky cukru a poriadnu dávku smotany alebo šľahačky, niekedy navyše aj s čokoládou. Na tieto kalórie už nepozerali...

 

V našich zemepisných šírkach pribúda kávových fajnšmekrov, ktorým postačí síce malé množstvo rozvoniavajúceho tmavého moku, zato však chuťovo plného a silného.  Na druhej strane  nie je málo ani tých, ktorí si najlepšie pochutnajú na pomletej čiernej káve zaliatej v priehľadnom duritovom pohári. Všetci patria k tým, ktorí sa podieľajú na niekoľkých sto miliardách ročne vypitých šálok kávy na celom svete. Vďaka tomu sa stala káva najpopulárnejším svetovým nápojom.   V jemenských horách pri Červenom mori si už pred viac ako tisíc rokmi všimli pastieri zvláštny nepokoj kôz, ktoré predtým konzumovali kríky so zelenými a bielymi plodmi. Trvalo stáročia, kým sa prišlo na to, že tieto plody nazvané po náhornej africkej plošine Kaffa, obsahujú alkaloid kofeín, ktorý pôsobí na centrálny nervový systém stimulačne, teda ako "života budič" odstraňuje pocit únavy a zlepšuje náladu. 
Veľkými ctiteľmi kávy sa stali Turci a po ich vzore vznikli v Európe prvé kaviarne v Londýne a v Paríži. Zaujímavou cestou sa káva dostala do strednej Európy. Keď sa dlhé obliehanie Viedne Turkami skončilo v roku 1683 ich katastrofálnou porážkou, pri bezhlavom ústupe zanechali v okolí Viedne obrovské množstvo kávy, ktorá si potom našla cestu aj do blízkej Bratislavy. Káva obsahuje asi ako jedinú farmakologicky účinnú látku kofeín a okrem neho celý rad voňavých aromatických látok. Jedna bežná porcia kávy obsahuje okolo 85 mg kofeínu. Táto látka sa však nachádza aj v čaji, kakau, koka- a pepsikole.

 

NjQyND