S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

 

Kotvičník zemný TEE.SK

 

Graviola TEE.SK

 

Guarana TEE.SK

 

Benifuki TEE.SK

 

Goji Kustovnica čínska TEE.SK
Psyllium TEE.SK

 

Vilcacora TEE.SK

 

Zelená káva TEE.SK


Pravé sypan čaje TEE.SK

 

 

Poštovné TEE.SK

 

 

Facebook TEE.SK

Slovenský obchod TEE.SK


VŠETKO O ČAJI »
ČIERNY ČAJ



LAHODNÝ NÁPOJ VYSOKEJ KVALITY

Čierny čaj TEE.SKČierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Jeden z nich je kofeín (v čaji teín), ktorý je v čaji zastúpený približne 4%. Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Čierny čaj obsahuje flór a niektoré minerálne látky, napr. draslík.

Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť. Ak lúhujeme čierny čaj 2-3 minúty, uvoľňuje sa do nálevu kofeín, ktorý povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje krvný obeh a srdce. Ak čaj lúhujeme 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľnia sa triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia.

Upokojujú črevá a žalúdok, podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodárne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.



POSTUP PRI VÝROBE ČIERNEHO ČAJU

ZBER - najčastejšie sa zbiera T+2 – koncový (terminal), vrchný pupeň plus dva listyČajové lístky TEE.SK

ZAVÄDNUTIE - nazbierané čajové listy sa rozprestrú na zemi alebo bambusových plátoch a nechajú sa v tieni zavädnúť. Zavädnutie trvá podľa vlhkosti vzduchu 8 až 18 hodín. Počas zavädnutia sa z čajových listov odparí 50 až 60% vody. Lístky zmäknú a zvláčnejú

ROLOVANIE - roluje sa najčastejšie strojovo (v roleroch). Pri samotnom rolovaní sa naruší bunková štruktúra a šťava z listov sa dostane na vzduch, kde začne oxidovať. Zároveň sa čajové lístky zvinujú, čo má významný vplyv na chuť, aj samotný vzhľad čaju.

FERMENTÁCIA - prebieha za vyššej vlhkosti vzduchu na fermentačných stoloch alebo priamo na zemi. Čajové listy sú rozložené v tenších vrstvách a celý proces fermentácie trvá pri teplote do 28°C niekoľko hodín.

SUŠENIE - za vyšších teplôt v peci, na veľkých panviciach, príp. prúdením horúceho vzduchu. Sušením sa zastaví proces fermentácie a zníži sa obsah vody v čajových listoch na minimum.

TRIEDENIE - po usušení sa čajové lístky preosievajú, zbavujú zbytkov vetvičiek a triedia podľa veľkosti listu. Na triedenie sa často používa špeciálny preosievací stroj.

 



PRODUKCIA ČIERNYCH ČAJOV V NAŠEJ PONUKE V našej ponuke nájdete čierne čaje z týchto krajín:
India, Čína, Nepál, Srí Lanka, Bangladéš, Jáva, Vietnam, Keňa

Mapa produkcie čiernych čajov TEE.SK

 

INDIA - Najväčší producent čiernych čajov
 

Medzi najväčších výrobcov čierneho čaju patrí nepochybne India, ktorá sa člení na 29 štátov. Hlavné čajové plantáže sa nachádzajú na severo-východe krajiny v štátoch Západné Bengálsko (Darjeeling), Assam a Sikkim.

DARJEELING (Západné Bengálsko)
Najznámejšia pestovateľská oblasť na svete Darjeeling (čítaj Dárdžiling), sa nachádza na severe štátu Západné Bengálsko s hlavným mestom Kalkata, ktoré je tretie najväčšie mesto v Indii.
V nadmorskej výške cca 1800m - 2100m  sa tu rozprestiera takmer 50 000 akrov čajovníkových plantáží. Pri dobrom počasí je možné odtiaľto zahliadnuť aj Mount Everest. Ročná produkcia čaju v Darjeelingu je približne 10 milión ton. Počas sezóny tu čaj zbiera okolo 55 tisíc zberačiek a každá si za celý deň zbierania zarobí približne 1€.

Darjeeling mapa TEE.SK

Darjeeling

Čaje z Darjeelingu sa považujú za šampanské medzi čajmi. Ich nevtieravú, muškátovou chuť a nádhernú vôňu má na svedomí jedinečná kombinácia chladného hmlistého podnebia, nadmorskej výšky, zrážok, kvality pôdy a ovzdušia.

Zber prebieha počas roka v niekoľkých fázach  
PRVÝ ZBER apríl zbierajú sa tohoročné prvé mladé lístky tzv. fleše, ktoré majú vysokú hodnotu
DRUHÝ ZBER máj, jún tvrdí sa, že lístky z druhého zberu sú lepšie ako z prvého zberu a údajne vôbec najlepšie
JESENNÝ ZBER október - november zbiera sa po období dažďov, nálev je omnoho tmavší ako predchádzajúce


ASSAM
Ďalšou veľmi známou oblasťou sú plantáže v štáte Assam. Je tu najrozsiahlejšia oblasť produkujúca čierny čaj na svete. Čajovník sa tu pestuje na oboch brehoch Brahmaputry. Údolie je dlhé viac ako 190km a nachádza sa tu viac ako 2 tisíc plantáží.
Počas obdobia zberu tu pracuje viac ako tisíc zberačov, z ktorých každý z nich nazbiera približne 50 000 lístkov (flešov) denne.

Assam mapa TEE.SK

Assam

       
Zber prebieha počas roka v dvoch fázach  
PRVÝ ZBER marec tunajšie čajovníky začnú vyháňať nové výhonky v marci a prvý zber prebieha osem až desať týždňov. Väčšina vyrobeného čaju na rozdiel od Darjeelingu končí na domácom trhu.
DRUHÝ ZBER jún - september
druhý zber začína v júni a prevažná časť výroby prebieha od júla do septembra. Veľké listy asamského čajovníka, ktorých spodné strany pokrýva postriebrené páperie, poskytujú vysoko kvalitný čaj s vysokým podielom tipsov. Výsledný nálev vyniká bohatou vôňou, čírou, tmavo červenú farbu, silnou chuťou s nádychom sladu.
   


SIKKIM
Ďalšou významnou čajovou oblasťou sú plantáže v Sikkime. Sikkim sa nachádza severne od Darjeelingu.
Najznámejšia čajová záhrada Temi s rozlohou 430 akrov sa nachádza v krásnej prírode neďaleko dedinky Temi Tarku v nadmorskej výške 1400-1850m. Zber začína prvým jarným dňom a je takmer totožný ako v Darjeelingu.
Chuť čaju je ovocná až kvetinová, ľahko korenená, blízka Darjeelingu. Farba nálevu je svetlá, zlato-oranžová.

Sikkim mapa TEE.SK
Sikkim



       

Mapa oblastí s najväčšou produkciou čierneho čaju v Indii

Hlavné mesto Indie: Naí Dillí, Rozloha: 3 287 590 km2, Počet obyvateľov: cca 1,2 miliardy India je jedným z najväčších svetových producentov čaju. Pestuje sa tu približne 27% čaju z celkovej svetovej produkcie.

India Darjeeling Assam Sikkim TEE.SK

 

Čajová plantáž - Darjeeling TEE.SK

Čajové plantáže - Darjeeling (Západné Bengálsko, India)

 

Čajová plantáž - Assam TEE.SK

Čajové plantáže - Assam, India)

 

Čajová plantáž - Sikkim TEE.SK

Čajové plantáže - Sikkim, India)

 

PREČÍTAJTE SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY

Ikona dalšie članky o čaji TEE.SK

 ČLÁNKY O ČAJI

 

KRÁTKY ÚVOD DO HISTÓRIE ČAJU

ČAJOVNÍK, ZBER A SPRACOVANIE

DELENIE ČAJOV

ČAJ V SÁČKOCH JE ODPAD?

ZELENÝ ČAJ

ČIERNY ČAJ

PU ERH

ROOIBOS

MATE

LAPACHO

 

Ikona dalšie članky o čaji TEE.SK

ČLÁNKY O KÁVE

 

ČO BY SME MALI VEDIEŤ O KÁVE

KÁVOVNÍK - COFFEA

KÁVA A ÚČINKY

PRÍPRAVA KÁVY

 

Ikona dalšie članky o čaji TEE.SK

ČLÁNKY O BYLINKÁCH

 

AKO TO VŠETKO ZAČALO

AKTÍVNE LÁTKY A ICH ÚČINOK

ZBER, SPRACOVANIE A PRÍPRAVA

MmNiMjcyM