S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

VŠETKO O ČAJI »
Rooibos - čaj nečaj



ROOIBOS - KLENOT Z AFRIKY

Rooibos sa vyrába z rozkúskovaných vetvičiek a špicatých listov juhoafrického tzv. červeného kra Aspalatus linearis. Z Južnej Afriky je prvá písomná zmienka z roku 1772 o tomto najobľúbenejšom nápoji domorodcov. Ti používajú rooibos na uvoľnenie detských kolík. Dávajú ho deťom, ktoré v noci nepokojne spávajú.
Nachádzal sa v záznamoch botanika Carla Humberga. Jemne sladkastej chuti sýto červenohnedého čaju podľahli civilizované národy až na prelome nášho storočia. Objavili ho v Cederbergu, ktorý leží severne od Kapského mesta. Odvtedy sa 1 až 1,5 m vysokému kru s hnedohrdzavými ihličkami dostáva čoraz väčšej pozornosti.

Kríčky Rooibosu TEE.SK



ÚČINKY ROOIBOSU

Kríček Rooibosu TEE.SKRooibos neobsahuje kofeín, napriek tomu má povzbudivé účinky. V tejto súvislosti uvádzame nasledujúce porovnania, ktoré zvýhodňujú čaj-nečaj pred inými povzbudzujúcimi nápojmi: obsah kofeínu v čiernom čaji sa pohybuje podľa druhu od 20 - 110 mg na malú (1,5 dcl) šálku nápoja, v zelenom čaji 8 - 36 mg, v prekvapkávanej káve 60 - 180 mg, v káve z kávovaru iba 40-70 mg a v instantnej 30 - 120 mg. Malá, trojdecová fľaša cocacoly obsahuje 45 mg kofeínu. Možno vás prekvapí, že šálka kakaa obsahuje podľa druhu 2 - 20 mg kofeínu. Nečudujte sa, že po takejto dávke, ktorú svojim deťom niekedy pred spaním dožičíte, nechcú zaspať.

rooibos pôsobí proti depresiám, stavom úzkosti a zlepšuje trávenie
je vhodný pre ľudí, ktorí celý život bojujú s nadváhou. Čaj má močopudné účinky, vplýva na lepšie spaľovanie tukov v organizme a mierne ovplyvňuje centrum hladu v mozgu
vďaka vysokému obsahu fluóru chráni zuby pred zubným kazom
obsahuje množstvo stopových prvkov a iných telu prospešných látok
má protialergické účinky a zmierňuje kŕče
flavonoidy obsiahnuté v rooibose pôsobia ako antioxidant - likvidujú v súčasnosti populárne voľné kyslíkové radikály, majú teda protirakovinové účinky a pôsobia proti srdcovo-cievnym chorobám a starnutiu organizmu
čaj-nečaj blahodarne vplýva na pečeň a znižuje hladinu cukru v krvi a pomáha pri zápche
môže sa užívať ako podporný liek pri rôznych kožných ochoreniach a má priaznivé účinky na pleť
posilňuje činnosť imunitného systému
rooibos sa môže využiť ako náhrada za mlieko u dospievajúcich detí vďaka stopovým prvkom, ktorých zloženie aj množstvo je podobné ako pri mlieku, preto poslúži aj všetkým, čo sú alergickí na mlieko.



TAJOMSTVO SPRACOVANIA

Kríčky Rooibosu TEE.SKSpočiatku sa celé kry vysekávali sekerami a drvili akýmisi drevenými kladivami. Po usušení na slnku sa drvina navŕšila do hromád, kde rooibos fermentoval. Princíp spracovania je v podstate až do dneška rovnaký, akurát ručnú prácu vystriedali stroje. Výsledný produkt obsahuje asi 10% vlhkosti.

Šance zarobiť na zázračnom čaji sa chopil v r. 1904 (niektoré zdroje uvádzajú r. 1804) ruský imigrant Benjamin Ginsberg. Skupoval rooibos od domorodcov a vyvážal ho do mnohých krajín.

Keďže takýto spôsob zásobovania čajom-nečajom sa pravdepodobne ukázal ako nerentabilný a zbytočne drahý, začalo sa uvažovať o pestovaní rastliny na veľkých plochách. Priekopníkom technológie sa stal v roku 1930 pán P. le Fras Nortier, lekár a veľký milovník prírody. Iskra jeho entuziazmu preskočila aj na niekoľkých farmárov, ktorí sa pestovaním a spracovaním rooibosu začali úspešne zaoberať.

Čaj-nečaj sa preslávil najmä počas druhej svetovej vojny. Dopomohla k tomu aj skutočnosť, že trh bol náhle ochudobnený o dovtedy veľmi obľúbený cejlónsky čaj. Po skončení vojny milovníci čaju akoby na rooibos zabudli. O renesanciu pitia tohto zázračného nápoja sa postarala až Clanwilliamova čajová spoločnosť, ktorú založili v roku 1948.



ROOIBOS A FLAVONOIDY

Kríčky Rooibosu TEE.SKČaj-nečaj obsahuje najmä stopové prvky (pozri nižšie), veľké množstvo flavonoidov a pomerne málo tanínu. Flavonoidy sú chemické látky a vyskytujú sa iba v zelených rastlinách, kde hrajú určitú úlohu pri fotosyntéze. Bohatým zdrojom flavonoidov sú najmä povrchové vrstvy semien, ktoré však bývajú pri výrobe múky, lúpanej ryže a iných potravín odstránené.

Flavonoidy, ktoré rooibos obsahuje pôsobia ako antioxidant – majú protirakovinové účinky, pôsobia proti srdcovo cievnym chorobám a starnutiu organizmu. Pomáha v boji proti účinkom voľných radikálov a znižuje riziko rozmnoženia nádorových buniek. Obsahuje vitamín C a radu stopových prvkov (Fe, K, Ca, Na, Zn, Cu, P, Mg) a pomerne málo tanínu (tanín-ester odvodený od glukózy, organická zlúčenina obsiahnutá napr. v čajových lístkoch; dôležitá súčasť trieslovín). Je ideálnym prírodným zdrojom minerálov.

Živočíchy flavonoidy nevytvárajú, môžu však nezanedbateľné množstvá prijímať prostredníctvom rastlinnej stravy. V čreve ich baktérie kvasnými procesmi uvoľnia z potravy a tam sa spolu s ostatnými zložkami vstrebajú do organizmu. Okrem iných vlastností flavonoidy chránia výstelky ciev. V istom zmysle môžu pôsobiť podobne ako prirodzené pohlavné hormóny, teda pozitívne ovplyvňujú plodnosť a pod. Rooibos obsahuje mnoho druhov flavonoidov, najmä aspalatín, kvercetín, notofagín, vitexín, orientín, luteolín a ďalšie. Flavonoidy, okrem vyššie uvedeného, pôsobia protizápalovo a protialergicky. Z týchto dôvodov sa pridávajú aj do pleťových vôd a krémov. Pre úplnosť: zápaly čiastočne spôsobuje aj činnosť voľných radikálov.

Obsahové látky v jednej šálke čaju rooibos (3g/200 ml) bez mlieka a cukru:
Železo
Draslík
Zinok
Mangán
Meď
Vápnik
Sodík
Horčík
Fluór
Kofein
Tanín
Kyslosť

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

0,07mg
7,12mg
0,04mg
0,04mg
0,07mg
1,08mg
6,16mg
1,57mg
0,22mg
0,0%
6,0%
pH 5,3
Rooibos TEE.SK


ROOIBOS A JEHO ŠIROKÉ UPLATNENIE

Rooibos má široké uplatnenie. Môžete ho piť horúci i ľadovo studený. Vďaka obsahu stopových prvkov, ktorých zloženie aj množstvo sú podobné ako pri mlieku, sa rooibos môže využiť ako náhrada za mlieko u dospievajúcich detí. Rovnako poslúži všetkým jedincom alergickým na mlieko.

Vzhľadom na nulový obsah kofeínu sa môže čaj-nečaj popíjať bez väčších obmedzení počas celého dňa. Je známe, že tanín vo väčších množstvách môže brániť vstrebávaniu železa a zhoršovať metabolizmus bielkovín. Obsah tejto látky v rooibose je natoľko nízky, že skutočne nič nám nebráni v tom, aby sme si množstvo čaju denne dávkovali hoci aj na litre.

Každému podľa chuti. Aj pri tomto čaji si treba vybrať svoj vlastný spôsob dochucovania. Pridaním mlieka či smotany čaj zjemníte, ale rovnako dobre chutí aj čistý. Kto si zvykol viac na sladké, môže si rooibos prisladiť cukrom alebo medom, nie je to však nutné. Čaj-nečaj je sám osebe mierne sladkastý a s troškou citrónu nepotrebuje už žiadne iné dochucovanie. Môžete ho piť na raňajky, počas obedňajšej siesty namiesto kávy, ale aj tesne pred spaním. V tejto súvislosti však upozorňujeme chronických nespáčov, aby účinky čaju-nečaju vopred vyskúšali pri niektorom z nutných ponocovaní. Rooibos sa výborne hodí na doplnenie minerálnych látok po športe či po ťažkej práci.

Odporúča sa denne vypiť 6 - 8 šálok. Takéto množstvo vám zabezpečí dostatok "materiálu" na zabezpečenie zdravej pokožky, zubov, kostí a predovšetkým dobre fungujúci metabolizmus.

Rooibos pri varení
Rooibos TEE.SKPo rooibose nemusíte siahnuť len vtedy, ak potrebujete uhasiť smäd. Rovnako dobre sa dá využiť aj pri príprave pokrmov. Keď ho pridáte do variaceho sa jedla namiesto tekutín (napr. vody), dodá jedlu nielen peknú farbu, ale i zaujímavú exotickú príchuť. Rooibos môže taktiež tvoriť základ pri príprave niektorých polievok a omáčok. Silný odvar z čaju-nečaju ozvláštni marinádu, do ktorej nakladáte mäso. Po vybratí bude oveľa jemnejšie a chuťovo výraznejšie.

Inšpirácie
Doteraz sme rooibos predstavovali ako exotickú lahôdku. Keďže však platí, čím viac ľudí, tým viac chutí, musíme myslieť aj na tých, ktorým sa chuť čaju bude zdať mdlá, ak nie nepríjemná. Skúste nápoj "doladiť" inými ingredienciami. Ponúkame vám tri inšpirácie na letné longdrinky.

Ľadové osvieženie
Okraj vysokého pohára namočte do citrónovej šťavy a potom do kryštálového cukru. Potom pohár naplňte do 1/3 ľadom, opatrne zalejte mierne osladeným a dobre vychladeným čajom-nečajom. Pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy a ozdobte kolieskom citrónu.

Pomarančový fizz
Tak ako pri prvom recepte pohár ozdobíme cukrovou krustou (okraj namočíme v pomarančovej šťave). Potom doň nasypeme ľadovú triešť, ktorú opatrne zalejeme 2 dcl čistej pomarančovej šťavy. Doplníme dobre vychladeným rooibosom a ozdobíme špirálou z pomarančovej šupy.

Rubínový gejzír
Do vysokých pohárov pripravte dve-tri ľadové kocky a základný nálev z vychladeného čaju-nečaju (asi do polovice pohára). Na dno opatrne vlejte za odmerku ovocného sirupu. Ďalšiu vrstvu by malo tvoriť červené víno a nakoniec sekt. Komu sa zdá, že v nápoji je priveľa alkoholu, môže nahradiť sekt sódou alebo neochutenou sýtenou stolovou vodou. Ak sa vám barmanské "čarovanie" podarí, výsledkom by mali byť odlišné vrstvy odtieňov podľa jednotlivých ingrediencií. Fantázii sa medze nekladú. Namiesto ovocného sirupu môžete pridať ovocný džús, namiesto červeného vína niektoré sladšie biele.

 

S Rooibosom za krásou
Rooibos TEE.SKAj keď je africký čaj rooibos u nás bežne v predaji, nie každá žena asi vie, že je nielen zdravý a chutný, ale že vie pôsobiť pozitívne aj na krásu. Veru tak, odteraz si ho nemusíte pripravovať len ako osviežujúci nápoj, ale práve vďaka nemu môžete mať aj krajšiu pleť či vlasy.

Ak ste sa už stali nadšenou konzumentkou tohto čaju vyskúšajte opäť niečo nové. Použite ho na svoje pleť aj zvonku. Osviežiť pokožku a odstrániť prípadné začínajúce vrásky možno roztokom z 20 ml čaju a šťavy z polovice citróna. Vmasírujte roztok veľmi jemne do vyčistenej pokožky tváre a nechajte pôsobiť. Po niekoľkých minútach stačí len zmyť. Tinktúru používajte denne. Podporíte takto mikrocirkuláciu a obnovíte pružnosť pokožky.

Regenerácia nielen pre pleť
Rovnako účinne možno zregenerovať pleť aj maskou z čaju, medu a pšeničných klíčkov. Uvarte si šálku čaju a po vychladnutí ju preceďte a zmiešajte s lyžicou pšeničných klíčkov a lyžicou medu. Masku nechajte na tvári pôsobiť 20 minút.

Rooibos ocenia aj vaše vlasy, a to v kombinácii s kamilkami. Z oboch zmesí zoberte dve lyžice a zalejte ich štvrť litrom vrelej vody. Pridajte citrónovú šťavu a po 20 minútach si v tomto čajovom zázraku opláchnite umyté vlasy. Čajový kondicionér už nevyplachujte.

 

PÔVOD ROOIBOSU - JUHOAFRICKÁ REPUBLIKA

Hlavné mesto: Pretória, Rozloha: 1 219 912 km2, Počet obyvateľov: 51 770 560 (2011) Južná Afrika má najväčšie náleziská zlata a diamantov na svete. Nachádzajú sa tu najväčšie stromy na svete Baobaby, ktoré dosahujú výšku až 40 m a obvod 10 m. V krajine rastie 9 600 druhov rastlín, z ktorých takmer 3/4 nenájdete nikde inde na svete. Je najväčším vývozcom ovocia a takisto rooibosu na svete.
Juhoafrická republika

 

Rooibos Tee.sk

 

 

 

ZWZkMmY4