NAJPREDÁVANEJŠÍ
Povesť zdravého nápoja si získal zelený čaj vďaka vysokému obsahu látok, ktoré veľmi pozitívne vplývajú na ľudský organizmus. Znižuje napríklad hladinu krvného cukru, chráni pred infekciami a spomaľuje starnutie. ![]() Medzi skutočné čaje, ktorých základom sú celé, zlomky alebo veľmi malé časti lístkov čajovníka, patria biely, zelený, čierny čaj a tzv. oolong. Najmä predaj zelených a bielych čajov u nás rastie najrýchlejšie. Z toho 95 percent sa predá v nálevových vrecúškach. Možno ste doteraz netušili, že základom všetkých týchto čajov s jednotlivými farebnými prívlastkami je jeden a ten istý čajový lístok. Rozdiel je jedine v spôsobe jeho spracovania. Farebné prívlastky čajov ![]() Biely čaj je nefermentovanou lahôdkou medzi čajmi, vyrába sa len vo veľmi obmedzenom množstve a jeho výroba je špecifická. Listové púčiky sa totiž odtrhávajú ešte pred rozvinutím, nechajú sa zavädnúť, čo je prvé štádium spracovania každého čaju, a potom sa sušia. Bielym sa tento čaj nazýva pre striebristo biely vzhľad lístkov a nálev z neho býva svetložltý. Čo sa týka zeleného čaju, ktorý sa považuje zo všetkých čajov za najzdravší, lístky sa po zavädnutí tepelne ošetrujú, aby sa zabránilo fermentácii. Pri oolongu dôjde k fermentácii len na okrajoch lístkov a po niekoľkých hodinách sa tento proces zastaví ohriatím podobne ako pri zelenom čaji. Nuž a čierny čaj je ten, ktorého lístky stihli zmeniť farbu zo zelenej na tmavú. Aj nálev z neho je najtmavší. Okrem farby má aj iné vlastnosti a vôňu. Proti rakovine prsníka aj vaječníkov Povesť zdravého nápoja si získal najmä zelený čaj vďaka vysokému obsahu látok pozitívne ovplyvňujúcich rôzne funkcie v ľudskom organizme. V súvislosti s ním sa hovorí o prevencii rakoviny, srdcovo-cievnych ochorení, ochrane pred ![]() rizika ochorenia na rakovinu vaječníkov až o 60 percent u žien, ktoré denne pijú zelený čaj. Zdá sa, že tento zázračný nápoj je veľkým bojovníkom proti najobávanejším druhom \"ženskej rakoviny\" a okrem osvieženia tela a mysle odstraňuje únavu, zlepšuje sústredenosť aj pamäť. Podľa všetkého dokonca pomáha spomaliť degeneratívne zmeny pri Alzheimerovej chorobe. Nie vriacu vodu! Veľmi dôležitá je však správna príprava zeleného čaju. Nezalieva sa totiž vriacou vodou ako bylinný nálev! Vodu síce necháme zovrieť, ale následne treba približne 5 minút počkať. Za tento čas zvykne ochladnúť na potrebnú 80-stupňovú ![]() Zelený čaj lúhujte jednu až dve minúty, inak bude horký. Zabudnite na povestnú štvrťhodinku, počas ktorej sa lúhujú klasické bylinky! Čím menšie sú lístky, tým kratšie sa čaj lúhuje. Najkvalitnejšie čaje pochádzajú z celých lístkov, zlomkové čaje obsahujú rozdrvené listy, oba tieto druhy sa používajú na výrobu sypaných čajov. Vo vrecúškových čajoch je obyčajne čajový výsevok, malé čiastočky lístkov, ktoré veľmi rýchlo uvoľňujú svoju chuť i farbu. Nie je najvhodnejšie používať kovový čajník, najlepší je sklenený či keramický. Ak sa chceme zbaviť kofeínu v čaji, môžeme urobiť to, že vylúhovanú vodu po 30 sekundách zlejeme a vzápätí opäť zalejeme čajové lístky vodou. V troch-štyroch šálkach zeleného čaju je však toľko kofeínu ako v jednom esprese, takže v tomto prípade sa predávkovania touto povzbudzujúcou látkou netreba báť. Zelený čaj môžeme ponúknuť aj starším deťom, dochutiť ho lyžičkou medu alebo rozmiešať s trochou pomarančového alebo broskyňového džúsu. Podľa skutočných čajových labužníkov mlieko pravú chuť čaju pokazí. Podľa nemeckých vedcov mlieko navyše znižuje pozitívne účinky čaju na srdcovo-cievny systém a pravdepodobne aj jeho protirakovinový vplyv. Ktosi povedal: Na pitie čaju je vždy vhodná doba. Uchlipkávajte si z neho preto kdekoľvek a kedykoľvek – pre zdravie i pohodu. Čajujte! Liečebné účinky zeleného čaju katechíny – prevencia proti rakovine, zlepšenie stavu pri kardiovaskulárnych ochoreniach, protivírusové, protibakteriálne a antioxidačné pôsobenie alkaloidy – alkaloid kofeín pôsobí proti únave, podporuje činnosť srdca, odvodňuje, podporuje vylučovanie tráviacich štiav; alkaloid teofylín lieči astmatické problémy flavonoidy – posilňujú cievne steny, proti zapáchajúcemu dychu, antioxidačné pôsobenie vitamín C – prevencia prechladnutia, antioxidačné pôsobenie, protistresové účinky, posilňuje imunitu vitamín E – antioxidačné pôsobenie, proti starnutiu vitamín P – prevencia krvácania očného pozadia, kapilárnej toxikózy fluór – proti kazivosti zubov ![]() Obsah kofeínu v 1 šálke nápoja káva espreso 60 – 90 mg prekvapkávaná káva 60 – 180 mg čierny čaj 25 – 110 mg čaj oolong 12 – 55 mg zelený čaj 6 – 16 mg |