Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ INDIA – Darjeeling Teesta Valley FTGFOP 1 (50g)
Čierny čaj čistý
Darjeeling Teesta Valley FTGFOP 1
Tento špičkový čierny čaj pochádza z jednej z najvyššie položených plantáží v Darjeelingu, kde bolo venované neúnavné úsilie produkovať len najvyššiu kvalitu čaju. Udelenie zlatej medaily za excelentnú kvalitu v roku 1884 je len jedným z mnohých dôkazov o vynikajúcej povesti tejto plantáže. Vychutnajte si bohatú kvetinovo-orieškovú chuť, ktorá je charakteristická pre čaje z Darjeelingu. Každá šálka je jemná, plná a uspokojivá, ponúka zmyselnú paletu chutí.
Teesta Valley, nachádzajúca sa v indickom štáte Západný Bengál, je jedným z najprestížnejších čajových regiónov na svete. Leží v himalájskom pohorí, čo poskytuje ideálne klimatické podmienky pre pestovanie čajových kríkov. Zber čaju v oblasti Teesta Valley je jedinečný proces, ktorý vyžaduje zručnosť a trpezlivosť. Základnou technikou zberu je ručný zber, pri ktorom zbierajúci pracovníci, známi ako "pluckeri", zbierajú iba najjemnejšie vrcholové listy a puky, ktoré sú potom spracované na vynikajúci čaj. Zručnosť a oddanosť zberačov sú kľúčovými faktormi, ktoré zabezpečujú výnimočnú kvalitu a jedinečný charakter čaju z Teesta Valley.
FTGFOP je označenie pre jeden z najvyšších kvalitatívnych stupňov spracovania čaju, ktoré sa používa najmä v indických čajových plantážach. Toto označenie je skratkou pre "Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe". To znamená, že čaj obsahuje vysoký podiel jemných, zlatých púčikov a kvalitných lístkov s jemnými bielymi chĺpkami. Tento proces spracovania zabezpečuje vynikajúcu chuť a arómu, ktorá sa prejavuje v každej šálke tohto čaju.
Uvoľnite sa a ponorte sa do luxusu s čiernym čajom Darjeeling Teesta Valley FTGFOP 1, ktorý ponúka zážitok pravého klenotu z Himalájí. Pozvite priateľov a rodinu na čajovú slávnosť a ukážte im, ako sa správne oslavuje skutočná chuťová elegancia.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky. Viac o čiernom čaji...
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame. Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh.
Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo viažu a odvádzajú z organizmu škodlivé látky.
Viac nálevov
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme ich lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia a bežne sa nepoužíva.
Balenie sypaných čajov
Každý čaj, pokiaľ nie je uvedené inak, je balený v trojvrstvovom vrecku určenom na balenie čaju, kávy, korenia a pod. Vrecko zachováva kvalitu, čerstvosť a charakteristickú vôňu jednotlivých čajov.
Garancia pôvodu
Tento čaj je dovezený z krajiny, ktorú vidíte na mape. Na Slovensku je možne tento čaj zakúpiť za výhodnú cenu prostredníctvom nášho obchodu.
Krajina pôvodu - Indická republika
Hlavné mesto: New Delhi, Rozloha: 3 287 590 km2, Počet obyvateľov: cca 1,4 miliardy
India je jedným z najväčších svetových producentov čaju. Pestuje sa tu približne 27% čaju z celkovej svetovej produkcie.