Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ SRÍ LANKA – Ceylon BOP UVA Highlands (50g)
Čierny čaj čistý
Ceylon BOP UVA Highlands
Vstúpte do oblasti Uva na krásnej Srí Lanke, kde sa rodia pravé čajové klenoty. Toto východné údolie má slávne meno, považuje sa za jedno z najlepších miest na pestovanie čaju v celej krajine.
Oblasť Uva Highlands na Srí Lanke je nepochybne jedným z najzaujímavejších a najdôležitejších regiónov pre pestovanie čaju v tejto malebnej krajine. Táto oblasť sa nachádza na východnom pobreží Srí Lanky a rozprestiera sa v nadmorských výškach od približne 1500 do 2000 metrov nad morom. Tieto výšky spolu s unikátnym klimatickým prostredím tvoria ideálne podmienky na pestovanie vynikajúcich čajových lístkov. Miestne dažde sa pravidelne striedajú so slnečnými dňami, čo prispieva k bohatým a plným chuťovým profilom čajov. Čajové lístky sa zbierajú v skorých ranných hodinách, aby sa zachovala ich čerstvosť. Po zbere sa tieto lístky rýchlo odnášajú do tovární, kde prechádzajú procesom oxidácie, sušenia a triedenia, aby sa vytvoril konečný produkt, ktorý si tak vážime v našich šálkach.
BOP označuje výrobný proces spracovania čaju, pri ktorom sa používajú najmladšie listy a najjemnejšie výhonky. Skratka BOP znamená Broken Orange Pekoe. Po zbere čajových lístkov sú lístky najskôr soté, čo znamená, že sa nechajú na slnku odpočívať a uschnúť, aby sa stali flexibilnejšími a mohli sa ľahšie zvinúť. Potom sa lístky zviniú do charakteristickej podoby pekoe, čo znamená malý stočený valček. V prípade BOP sa ale lístky rozdrvia a zlomia na menšie kúsky než je typické pre iné typy spracovania čaju. Týmto spôsobom sa zabezpečí, že lístky uvoľnia viac tanínu, čím sa zabezpečí väčšia chuťová intenzita a sila nápoja. BOP čaje sa vyznačujú tmavou farbou, plným telom a silným charakterom.
Mimoriadne nároční znalci čaju v celom svete uznávajú kvalitu a jedinečný charakter čaju Ceylon BOP UVA Highlands. Je čas, aby ste sa ponorili do tejto čajovej kultúry a ochutnali tento lahodný čaj. Ochutnajte klenot zo Srí Lanky a zažite čistý pôvab tejto oblasti vo forme tohto výnimočného čaju.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky. Viac o čiernom čaji...
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame. Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh.
Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo viažu a odvádzajú z organizmu škodlivé látky.
Viac nálevov
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme ich lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia a bežne sa nepoužíva.
Balenie sypaných čajov
Každý čaj, pokiaľ nie je uvedené inak, je balený v trojvrstvovom vrecku určenom na balenie čaju, kávy, korenia a pod. Vrecko zachováva kvalitu, čerstvosť a charakteristickú vôňu jednotlivých čajov.
Garancia pôvodu
Tento čaj je dovezený z krajiny, ktorú vidíte na mape. Na Slovensku je možne tento čaj zakúpiť za výhodnú cenu prostredníctvom nášho obchodu.
Krajina pôvodu - Srí Lanka (Ceylon)
Hlavné mesto: Kolombo, Rozloha: 65 610 km2, Počet obyvateľov: 20 064 776
Čaj sa tu spopularizoval až v časoch britskej kolonizácie. Napriek neveľkým rozmerom sa Srí Lanka stala jedným z najväčších a najlepších exportérov čierneho čaju. Na svahoch centrálnej vrchoviny sa vo výške okolo 2 000 m nad morom pestuje ten najlepší cejlónsky čaj svetovej kvality.