Mate čisté – Mate Green
Mate (Cesmína paraguajská) je tradičnou bylinou s koreňami v Južnej Amerike, Mate Green prináša túto starovekú energiu priamo k vám. Tento nápoj, stále viac obľúbený v Európe, je známy svojou vitalizujúcou silou. Teraz máte šancu ochutnať túto bohatú chuť a prehĺbiť svoje energetické hladiny. S obsahom kofeínu okolo 6,5 % je Mate Green ideálnym spoločníkom pre tých, ktorí potrebujú skočiť do akcie. Je to viac než káva alebo čaj, a to znamená, že s každým dúškom dostávate výraznú dávku povzbudenia.
Mate obsahuje množstvo vitamínov, bielkovín a minerálov, vrátane magnézia, železa, sodíka a fluóru, čo z neho robí nápoj, ktorý vás nakopne do dňa s plnou silou. Ako bylinka, ktorá bola po stáročia považovaná za symbol priateľstva a pohostinnosti, je Mate Green aj spoločenským nápojom. Môžete si ho vychutnať teplý alebo studený, čo ho robí vynikajúcim spoločníkom pre každú príležitosť. Pripravte sa na oživenie vášho tela a duše s Mate Green, nápojom, ktorý prináša energiu a osvieženie v každej šálke.
Hlavné účinky Mate
• Prirodzený zdroj energie bez nervozity
• Obsahuje kofeín, teobromín a teofylín
• Bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty
• Podporuje koncentráciu a duševnú výkonnosť
• Pomáha pri kontrole hmotnosti a metabolizme
• Podporuje trávenie a detoxikáciu
• Tradičný juhoamerický nápoj s kultúrnym významom
Viac sa o Mate dočítate tu...
Príprava mate
Na jednu 2,5 dcl šálku: 1 čajovú lyžičku, Teplota vody: 100 stupňov, Čas lúhovania: 3-5 minút
K tradičnej príprave maté potrebujeme kalabasu (nádoba z vysušenej tekvice) a bombilu (kovová slamka). Pred prvým použitím treba kalabasu vypláchnuť a vysušiť. Naplňte kalabasu do dvoch tretín lístkami maté. Nádobku nakloňte tak, aby sa maté zosypalo na jednu stranu. Do prázdneho priestoru nalejte studenú vodu, presne toľko, aby sa ponorili všetky lístky maté. Nádobku nechajte chvíľu naklonenú, aby maté mohlo absorbovať všetku vodu. Palcom na vrchu uzavrite bombilu a vložte ju do voľného priestoru v kalabase. Zalejte horúcou vodou 90 – 95 stupňovou (nesmie sa variť) a lejte do voľného priestoru kalabasy, až po jej okraj. Čaj by ste nemali miešať, aby sa neupchali dierky v bombile. (Prvý nálev je veľmi silný. Môžete ho vyliať a piť až ten ďalší). Vypite čaj a pridajte ďalšiu horúcu vodu. A znovu pite. Vodu pridávajte tak dlho, dokedy vám čaj chutí. Vhodných je približne 6-7 dávok.
Mate sa často pripravuje aj ako studený nápoj tzv. Tereré , alebo " Slnečný čaj". Na jeho prípravu dajte 1/2 šálky sypaného maté do veľkého džbánu, zalejte studenou vodou a nechajte na slnku asi 1 hodinu stáť. Potom preceďte a podávajte s ľadom, prípadne ochutené s ovocím, korením a pod. Môžete si vytvoriť vlastnú kombináciu.
Krajina pôvodu - ARGENTÍNA
Tento čaj je dovezený z krajiny, ktorú vidíte na mape. Na Slovensku je možne tento čaj zakúpiť za výhodnú cenu prostredníctvom nášho obchodu.
Hlavné mesto: Buenos Aires, Rozloha: 2 780 400 km2, Počet obyvateľov: 46 234 830 (2022)
Meno krajiny je odvodené z latinského argentum – striebro. Na území dnešnej Argentíny voľakedy žili najväčšie druhy dinosaurov, napr. Argentinosaurus. Národným nápojom je Mate. Bola jednou z prvých krajín, ktoré spustili rádio vysielanie (27.8.1920, napriek tomu, že prijímač malo len 20 ľudí).