Úvod » Príslušenstvo » Calabasa Sanabria (2 dcl)
Calabasa
Sanabria
Calabasa je vyrobená z vysušenej tekvice (Lagenária siceraria) a v Južnej Amerike sa použiva na pitie Mate.
Krajina pôvodu: Peru (ručná práca)
Rozmer: výška cca 6-8cm, šírka cca 7-9cm
Objem: cca 2 dcl
Objem, tvar, veľkosť a farba sa možu mierne líšiť od uvedenej fotografie, podľa tvaru a veľkosti použitej tekvice.
Pitie yerba mate tradičným spôsobom je stále viac populárnejšie aj v našich končinách.
Ako pripravíme Calabasu na prvé pitie Mate:
Pred prvým použitím Calabasy je nutné urobiť niekoľko krokov, na tzv. zabehnutie:
1. naplníme kalabasu približne do troch štvrtín yerba mate
2. zalejeme 70-80 stupňovou vodou a necháme odstáť 24 hodín
3. Calabasu následne vymyjeme a odstránime zbytky dužiny tekvice napr. lyžičkou
4. podľa potreby zopakujeme ešte raz a môžeme začať piť yerba mate
Kalabasa je citlivá na vlhkosť a preto ju nenechávame dlho stáť s použitou náplňou, ale vypláchneme ju čistou vodou a necháme vyschnúť na teplom mieste. V prípade, že stála dlhšiu dobu vlhká, alebo z nej cítiť nepríjemný zápach, či sa začína objavovať pleseň, je potrebné ju vymyť alkoholom. Nalejeme do nej niekoľko poldecákov, vymyjeme, potrepeme a necháme chvíľu pôsobiť. Potom znovu musíme zopakovať zabehnutie kalabasy.
Pre tradičné pitie si nezabudnite u nás zakúpiť aj Bombilu.
Garancia pôvodu
Táto calabasa je dovezená z krajiny, ktorú vidíte na mape. Na Slovensku je ju možne zakúpiť za výhodnú cenu prostredníctvom nášho obchodu.
Krajina pôvodu - Peru
Hlavné mesto: Lima, Rozloha: 1 285 220 km2, Počet obyvateľov: 27 968 000 (2005)
Najväčšia časť produkcie kávy v Peru pochádza zo severnej časti krajiny z kávových oblastí Lambayegue, Cajamarca a Piura. Najlepšia káva sa vyváža prevažne do Európy, Japonska a Spojených štátov. Peru patri s 3,3 mil. vriec kávy ročne desiata priečka medzi najväčšími výrobcami kávy na svete.