Korenie
Kayenská paprika (Capsicum frutescens)
Kayenská paprika, tiež známa ako Cayenne pepper, je jednou z najznámejších druhov papriky. Tento druh papriky je pôvodom z Južnej Ameriky a získal si obľubu po celom svete kvôli svojmu štipľavému a pikantnému chuťovému profilu.
Kayenská paprika obsahuje kapsaicín, ktorý sa nachádza v semenných zrniečkach a stenách papriky. Táto zložka zodpovedá za jej charakteristickú pikantnosť a má účinky na zlepšenie krvného obehu, podporu trávenia a zníženie krvného tlaku.
Použitie kayenskej papriky v kuchyni je pestré. Môžete ju pridať do omáčok, marinád, mäsových jedál, šalátov, ale aj do nápojov. Vďaka svojim účinkom sa tiež používa v rôznych doplnkoch stravy, kde pomáha zvyšovať metabolizmus a spaľovanie tukov.
V našom eshope nájdete kvalitnú kayenskú papriku, ktorá je balená v malých dávkach a zachováva svoju čerstvosť a chuťové vlastnosti. Vyskúšajte ju a pridajte pikantnosť a zdravie do vašej kuchyne!
KAYENSKÁ PAPRIKA A JEJ VYUŽITIE V KUCHYNI
Kayenská paprika je veľmi univerzálnou paprikou a môže sa použiť v mnohých receptoch, kde chceme dosiahnuť pikantnú chuť. Niektoré z týchto receptov sú:
1. Pikantná omáčka: Zmiešajte kayenskú papriku s paradajkovým pretlakom, cibuľou, cesnakom, octom a cukrom a varte asi 10 minút. Táto omáčka je skvelá na pizzu, hamburger, hotdog a mnoho ďalších jedál.
2. Marináda: Zmiešajte kayenskú papriku, olivový olej, citrónovú šťavu, med a soľ a použite ju na marinovanie mäsa alebo zeleniny. Táto marináda dáva jedlu výraznú a pikantnú chuť.
3. Pikantné korenie: Pridajte kayenskú papriku do mixov korenia, ako napríklad kari alebo taco korenia. Toto korenie dodáva jedlu ostrú chuť a výraznú farbu.
4. Pikantný dressing: Zmiešajte kayenskú papriku s olivovým olejom, octom a medom a použite na šaláty alebo ako dressing na mnohé ďalšie jedlá.
5. Sladko-pikantná glazúra: Kayenská paprika dobre funguje v kombinácii s medom alebo javorovým sirupom na vytvorenie sladko-pikantnej glazúry pre mäso alebo zeleninu.
Toto sú len niektoré z mnohých nápadov, v ktorých sa dá kayenská paprika použiť na vytvorenie výraznej a pikantnej chuti.
Kayenská paprika je balená v praktickom vrecúšku, ktoré zabezpečí dlhú trvanlivosť korenia a zachovanie všetkých jej účinkov na zdravie. Objednajte si kayenskú papriku ešte dnes a pridajte ju do svojho jedálnička pre zdravšie a chutnejšie stravovanie!
CHUTNÉ RECEPTY S KAYENSKOU PAPRIKOU
Kuracie krídielka s kayenskou paprikou
Potrebujete:
1kg kuracích krídel
1 lyžica kayenskej papriky
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice medu
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžica mletej papriky
1 lyžicka cesnaku v prášku
soľ a korenie podľa chuti
petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
1. Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia a pripravte si plech s papierom na pečenie.
2. V miske zmiešajte mletú kayenskú papriku, mletú papriku a cesnak v prášku.
3. V druhej miske zmiešajte olivový olej, med, sójovú omáčku a soľ a korenie podľa chuti.
4. Kuracie krídla vložte do misky s olejovou zmesou a dôkladne ich obaľte.
5. Potom pridajte korenenú zmes a opäť všetko dôkladne premiešajte, aby sa korenie rovnomerne rozložilo po krídlach.
6. Položte krídla na plech a pečte ich v rúre po dobu 30-40 minút, pritom ich obracajte a premiešajte každých 10-15 minút, aby boli pekne prepečené a zlatisté. Ozdobte vňaťou.
Korenené kuracie krídla s kayenskou paprikou sú skvelou voľbou na jedlo s priateľmi, rodinou alebo pre hostí.
Korenené krevety s kayenskou paprikou
Potrebujete:
500 g kreviet, olúpaných a očistených
2 lyžice masla
2 strúčiky cesnaku, nasekané
1 lyžička čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
1 lyžička mletej kayenskej papriky
1 lyžička soli
1/4 lyžičky červenej papriky
Postup:
1. Rozohrejte panvicu na stredne vysokú teplotu. Pridajte maslo a nechajte ho rozpustiť.
2. Pridajte cesnak a opražte ho, kým nezmení farbu, asi 1 minútu.
3. Pridajte krevety a restujte ich, kým nezmenia farbu na ružovú a nebudú mäkké, asi 3 až 5 minút.
4. Pridajte petržlenovú vňať, mletú kayenskú papriku, soľ a červenú papriku. Všetko dobre premiešajte.
5. Nechajte krevety variť ďalších 2 až 3 minúty, kým sa korenia dôkladne prepoja s krevetami
6. Servírujte krevety ešte teplé, ozdobené petržlenovou vňaťou.
Tento recept s krevetami a kayenskou paprikou je skvelý ako predjedlo alebo ako súčasť hlavného jedla. Kayenská paprika dodá krevetám jemnú korenenú chuť a príjemnú pálivú arómu.