Korenie čisté
Kurkuma mletá (Curcuma longa)
Silno žlté korenie, ktoré sa pripravuje z podzemnej stonky rastliny sušením a mletím. Práve pre svoju farbu má prezývku „indický šafrán“. Odporúčame kurkumu používať a pridávať do svojho jedla často – urobíte si z neho liek.
Účinné látky: žlté farbivo kurkumín, karotenoidy, limonén a organické kyseliny
Účinký a v čom nám môže pomôcť
- antioxidačný
- protizápalový – pôsobí podobne ako lieky potláčajúce aktivitu enzýmu COX-2 (napr. aulin) ale bez ich nežiaducich účinkov
- znižuje zrážanlivosť krvi
- chráni pečeň a podporuje jej regeneráciu
- zosilňuje kontrakcie žlčníka a vylučovanie žlče
- antibakteriálny – podobne ako cesnak a brokolica blokuje rast a množenie baktérie Helicobacter pylori v žalúdku
- znižuje tvorbu kyseliny cholorovodíkovej v žalúdku = podporuje liečbu vredov žalúdka, dvanástnika a je účinným - prostriedkom proti páleniu záhy (denná dávka však v tejto situácií nesmie byť väčšia ako ½ čajovej lyžičky prášku)
- protisklerotický
znižuje hladinu cholesterolu
chráni LDL pred oxidáciou a cievny endotel pred poškodením
- protirakovinový
bráni vzniku mutácií
bráni rastu nových ciev v nádorovom tkanive = spomaľuje jeho rast
v laboratórnych testoch zvyšuje citlivosť nádorových buniek voči chemoterapii
Kombinácia kurkumy s niektorými potravinami (napr. naturálna ryža, kapusta, brokolica, tofu) znásobuje jej protirakovinové účinky. Jedna z najlepších kombinácií je v spojení s čiernym korením, kedy sa mnohonásobne zvyšujú jej účinky.
Silica sa používa na farbenie masla, tukov, syrov, mastí i likérov, ale môžu sa farbiť aj iné materiály ako látka, drevo a podobne. Pridáva sa do prívarkov, horčice, worchestrovej omáčky. Tvorí základ rôznych druhov kari. Ma výraznú korenistú chuť.