Korenie zmes
Kari thajské
Thajské kari je exotickou zmesou aromatických korenín, ktorá dodá vašim jedlám autentickú thajskú chuť a vôňu.Zloženie: sladká paprika, kurkuma, koriander mletý, chilli mleté, cesnak mletý, zmes prírodného korenia (horčica, zeler)
Sladká paprika dodáva jemnú sladkosť a výraznú farbu, kurkuma prináša charakteristickú žltú farbu a zemitú chuť, koriander mletý obohacuje zmes o citrusové tóny, chilli mleté pridáva pikantnosť a štipľavosť, cesnak mletý dodáva aromatickú hĺbku a zmes prírodného korenia (horčica, zeler) dopĺňa komplexnú chuť.
Táto korenistá zmes je neodmysliteľnou súčasťou thajskej kuchyne a je ideálna pre prípravu tradičných thajských kari jedál, polievok, kokosových omáčok, ryžových a zeleninových pokrmov. Výborne sa hodí aj na ochutenie mäsa, morských plodov alebo tofu. S Thajským kari korením získajú vaše jedlá exotický nádych a prenesú vás priamo do srdca Thajska a jeho bohatej kulinárskej tradície.
THAJSKÉ KARI KORENIE A JEHO VYUŽITIE V KUCHYNI
Thajské kari korenie sa používa na dochutenie mnohých tradičných thajských jedál. Môže sa použiť v rôznych receptoch, ako sú polievky, kari omáčky, marinády a mäsové pokrmy. Tu sú niektoré konkrétne príklady, ako ho môžete využiť:
1. Thajské zelené kari: Toto korenie je základom pre prípravu autentického thajského kari s kokosovým mliekom. Stačí ho zmiešať s kokosovým mliekom, pridať mäso alebo tofu a zeleninu a máte lahodné jedlo plné exotických chutí.
2. Aromatická polievka Tom Yum: Pri varení tejto pikantnej polievky pridajte thajské kari korenie pre zvýraznenie chuti. Spolu s citrónovou trávou a limetkovými listami vytvorí nezameniteľnú kombináciu chutí.
3. Marinované kuracie špízy: Thajské kari korenie je skvelé na marinovanie mäsa. Zmiešajte ho s trochou kokosového mlieka, medom a sójovou omáčkou pre vytvorenie lahodnej marinády na kuracie mäso.
4. Restovaná zelenina: Ak chcete oživiť bežné zeleninové jedlo, pridajte trochu thajského kari korenia počas restovanie. Vaša zelenina získa nový, exotický rozmer.
5. Kari ryža: Toto korenie môže byť pridané aj do ryže počas varenia, čím vytvoríte lahodnú prílohu k hlavnému jedlu s nádychom Thajska.
Thajské kari korenie je balené v praktickom vrecúšku, ktoré zabezpečí dlhú trvanlivosť korenia a zachovanie všetkých jeho účinkov na zdravie. Objednajte si Thajské kari korenie ešte dnes a pridajte ho do svojho jedálnička pre zdravšie a chutnejšie stravovanie!
CHUTNÉ RECEPTY S THAJSKÝM KARI KORENÍM
Thajské kari s kuracím mäsom
Potrebujete:
500 g kuracích pŕs
2 lyžice thajského kari korenia
400 ml kokosového mlieka
2 lyžice rastlinného oleja
1 cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
1 kúsok čerstvého zázvoru, nastrúhaný
1 červená paprika, nakrájaná na prúžky
100 g bambusových výhonkov
100 g hráškových luskov
2 lyžice rybej omáčky
1 lyžica hnedého cukru
šťava z 1 limetky
hrsť čerstvého koriandra
Postup:
1. Kuracie prsia nakrájajte na tenké prúžky a zmiešajte s 1 lyžicou thajského kari korenia. Nechajte marinovať aspoň 15 minút.
2. V hlbokej panvici alebo woku rozohrejte olej a pridajte cibuľu, cesnak a zázvor. Opekajte 2-3 minúty do zmäknutia.
3. Pridajte marinované kuracie mäso a opekajte, kým nezískate zlatistú farbu z každej strany.
4. Pridajte zvyšok thajského kari korenia a krátko opekajte, aby sa uvoľnila aróma.
5. Prilejte kokosové mlieko, pridajte papriku, bambusové výhonky a hráškové lusky. Priveďte do varu a varte na miernom ohni asi 10 minút.
6. Dochuťte rybou omáčkou, hnedým cukrom a limetkovou šťavou.
7. Podávajte s jasmínovou ryžou, posypané čerstvým koriandrom.
Toto jedlo vás prenesie priamo do srdca Thajska. Kombinácia korenistého kari s jemnou kokosovou omáčkou vytvára dokonalú harmóniu chutí, ktorá poteší aj náročných gurmánov!
Thajské kari s tofu a zeleninou
Potrebujete:
400 g pevného tofu
2 lyžice thajského kari korenia
1 lyžica rastlinného oleja
1 cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
1 mrkva, nakrájaná na tenké plátky
1 cuketa, nakrájaná na polmesiačiky
200 g brokolice, rozdelená na ružičky
1 červená paprika, nakrájaná na kocky
400 ml kokosového mlieka
2 lyžice sójovej omáčky
1 lyžica trstinového cukru
šťava z 1/2 limetky
hrsť čerstvých bazalkových lístkov
jasmínová ryža na podávanie
Postup:
1. Tofu nakrájajte na kocky a jemne osušte papierovou utierkou. Na panvici rozohrejte olej a tofu opečte do zlatista zo všetkých strán. Odložte bokom.
2. V tej istej panvici opekajte cibuľu asi 2 minúty, potom pridajte thajské kari korenie a krátko opekajte, aby sa uvoľnila jeho aróma.
3. Pridajte mrkvu, brokolicu, cuketu a papriku. Opekajte asi 3-4 minúty.
4. Prilejte kokosové mlieko, pridajte sójovú omáčku a trstinový cukor. Priveďte do varu a varte na miernom ohni asi 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne, ale zostane chrumkavá.
5. Vráťte opečené tofu do panvice, pridajte limetkovú šťavu a premiešajte.
6. Podávajte s jasmínovou ryžou, posypané čerstvými bazalkovými lístkami.
Tento vegetariánsky recept je plný vitamínov a exotických chutí. Thajské kari korenie v kombinácii s kokosovým mliekom vytvára lahodnú omáčku, ktorá perfektne obalí tofu a zeleninu. Zdravé a zároveň nesmierne chutné jedlo je na stole za menej ako 30 minút!