Korenie zmes
Provensálske
Provensálska zmes korenia je lahodná zmes bylín, ktorá sa tradične používa na chuťové obohatenie pokrmov. S jej aromatickými ingredienciami ako oregano, saturejka a rozmarín, vytvoríte chuťový zážitok z juhu Francúzska.
Zloženie: oregano, saturejka, bazalka, majoránka, levanduľa, fenikel, tymián, rozmarín, aníz, koriander
Táto Provensálska zmes korenia je ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí chcú pridať do svojich receptov typickú chuť južného Francúzska. Vďaka harmonickému spojeniu aromatických bylín a korenia, ako sú oregano, tymián a rozmarín, je táto zmes perfektná pre rôzne jedlá, od grilovaného mäsa a zeleniny, cez polievky a omáčky, až po pečivo a pizze. Užite si slnečné Provence priamo v pohodlí vášho domova.
PROVENSÁLSKA ZMES A JEJ VYUŽITIE V KUCHYNI
Provensálske korenie sa často používa na dochutenie juhovýchodnej a južnej francúzskej kuchyne. Tu sú niektoré recepty, kde sa táto zmes môže využiť:
1. Ratatouille: Opečte nakrájanú cuketu, baklažán, papriku a cibuľu v panvici. Pridajte rajčiny a dusené cesnakové strúčiky. Ochuťte Provensálskym korením a duste, kým zelenina nie je mäkká. Podávajte s pečivom alebo ryžou.
2. Grilované mäso: Zmiešajte Provensálske korenie s olivovým olejom a nechajte marinovať mäso po dobu niekoľkých hodín. Potom ho grilujte a podávajte s čerstvým šalátom.
3. Polievky a omáčky: Pridajte Provensálske korenie do paradajkovej polievky alebo omáčky na cestoviny, aby ste získali hlbší chuťový profil.
4. Pečené zemiaky: Opečte nakrájané zemiaky s olivovým olejom a Provensálskym korením, kým nie sú mäkké. Podávajte s kyslou smotanou alebo čerstvými bylinkami.
5. Grilované zeleninové špízy: Navlečte na špízy nakrájanú cuketu, baklažán, papriku a cibuľu. Potom ich grilujte a posypte Provensálskym korením. Podávajte s bylinkovým jogurtom alebo hummusom.
Provensálske korenie je balené v praktickom vrecúšku, ktoré zabezpečí dlhú trvanlivosť korenia a zachovanie všetkých jeho účinkov na zdravie. Objednajte si Provensálske korenie ešte dnes a pridajte ho do svojho jedálnička pre zdravšie a chutnejšie stravovanie!
CHUTNÉ RECEPTY S PROVENSÁLSKYM KORENÍM
Bouillabaisse
Potrebujete:
1 cibuľa, nakrájaná
2 strúčiky cesnaku, nasekané
1 pór, nakrájaný
2 stredne veľké paradajky, nakrájané
1/2 šálky bieleho vína
4 šálky rybacieho vývaru
1/2 lyžičky provensálskeho korenia
1/2 lyžičky majoránky
1/2 lyžičky rozmarínu
1/2 lyžičky tymiánu
450 g rýb, filetovaných a očistených
soľ a korenie na dochutenie
olivový olej
kôra z 1/2 citróna
kôra z 1/2 pomaranča
2 lyžice nasekaného petržlenu
Postup:
1. V hrnci rozohrejte olivový olej a opražte cibuľu, cesnak a pór, kým nezmäknú.
2. Pridajte nakrájané paradajky a duste 10-15 minút.
3. Pridajte biele víno, rybí vývar, provensálske korenie, majoránku, rozmarín a tymián. Varíme 20-30 minút.
4. Pridajte filety rýb a varte, kým sa neuvaria.
5. Podávajte v hlbokých tanieroch a posypte kôrou z citróna a pomaranča a petržlenom.
Tento recept je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí milujú ryby a provensálske korenie! Dobrú chuť!
Provensálska zeleninová polievka
Potrebujete:
2 lyžice olivového oleja
1 veľkú cibuľu, nakrájanú na kocky
3 strúčiky cesnaku, nasekané
2 mrkvy, olúpané a nakrájané na kocky
2 stredne veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
1 stredne veľkú cuketu, nakrájanú na kocky
1 červenú papriku, nakrájanú na kocky
1 zväzok čerstvého tymianu
1 lyžička provensálskeho korenia
1 lyžička soli
mleté čierne korenie podľa chuti
1 l zeleninového vývaru
2 lyžice nasekaného petržlenu na ozdobenie
Postup:
1. Rozohrejte olivový olej v hrnci na strednej teplote. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte, kým cibuľa nezmäkne, asi 5 minút.
2. Pridajte mrkvu, zemiaky, cuketu, papriku, tymian a provensálske korenie. Orestujte, kým zelenina mierne nezhnedne, asi 10 minút.
3. Pridajte zeleninový vývar, soľ a mleté čierne korenie a premiešajte.
4. Povarte na miernom ohni, kým zelenina zmäkne, asi 20-25 minút.
5. Odstavte z ohňa a nechajte polievku vychladnúť niekoľko minút.
6. Rozmixujte polievku v mixéri alebo použite ponorný mixér, kým nezískate hladkú a krémovú konzistenciu.
7. Podávajte horúcu polievku posypanú nasekaným petržlenom.
Táto zeleninová polievka je zdravá a plná chutí. Provensálske korenie dodá tejto polievke skvelú chuť a vôňu.