Mate ochutené – Mate Chai
Prečo by ste sa mali nechať otriasť sychravými dňami, keď môžete mať na dosah ruky náš Mate Chai? Táto korenistá, energická kombinácia prichádza na záchranu, keď sa obloha zatiahne a vy potrebujete povzbudiť svoje zmysly. Základom tohto nápoja je kvalitné mate, čo je tradičná bylina Južnej Ameriky, známa svojou vitalizujúcou silou. K tomu pridaná škorica, zázvor, kardamóm, klinčeky a fenikel vytvárajú kompozíciu, ktorá vám dodá teplo a energiu.
Mate Chai nie je o umelých arómach - jeho chuť je čistá, prirodzená a plná. Je to skvelý spôsob, ako prebudiť svoj organizmus a zahnať sychravé dni. Či už ho pijete horúci alebo studený, bude vaším verným spoločníkom v boji proti šedi a chladu. Nechajte túto korenistú chuť vojsť do vášho života a vytvoriť osviežujúci kontrast vo vašich dňoch.
Zloženie: Mate, škorica, zázvor, kardamóm, klinčeky, fenikel. Bez arómy.
Hlavné účinky Mate
• Prirodzený zdroj energie bez nervozity
• Obsahuje kofeín, teobromín a teofylín
• Bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty
• Podporuje koncentráciu a duševnú výkonnosť
• Pomáha pri kontrole hmotnosti a metabolizme
• Podporuje trávenie a detoxikáciu
• Tradičný juhoamerický nápoj s kultúrnym významom
Viac sa o Mate dočítate tu...
Príprava mate
Na jednu 2,5 dcl šálku: 1 čajovú lyžičku, Teplota vody: 100 stupňov, Čas lúhovania: 3-5 minút
K tradičnej príprave maté potrebujeme kalabasu (nádoba z vysušenej tekvice) a bombilu (kovová slamka). Pred prvým použitím treba kalabasu vypláchnuť a vysušiť. Naplňte kalabasu do dvoch tretín lístkami maté. Nádobku nakloňte tak, aby sa maté zosypalo na jednu stranu. Do prázdneho priestoru nalejte studenú vodu, presne toľko, aby sa ponorili všetky lístky maté. Nádobku nechajte chvíľu naklonenú, aby maté mohlo absorbovať všetku vodu. Palcom na vrchu uzavrite bombilu a vložte ju do voľného priestoru v kalabase. Zalejte horúcou vodou 90 – 95 stupňovou (nesmie sa variť) a lejte do voľného priestoru kalabasy, až po jej okraj. Čaj by ste nemali miešať, aby sa neupchali dierky v bombile. (Prvý nálev je veľmi silný. Môžete ho vyliať a piť až ten ďalší). Vypite čaj a pridajte ďalšiu horúcu vodu. A znovu pite. Vodu pridávajte tak dlho, dokedy vám čaj chutí. Vhodných je približne 6-7 dávok.
Mate sa často pripravuje aj ako studený nápoj tzv. Tereré , alebo " Slnečný čaj". Na jeho prípravu dajte 1/2 šálky sypaného maté do veľkého džbánu, zalejte studenou vodou a nechajte na slnku asi 1 hodinu stáť. Potom preceďte a podávajte s ľadom, prípadne ochutené s ovocím, korením a pod. Môžete si vytvoriť vlastnú kombináciu.
Krajina pôvodu - Zmes
V ochutených čajoch ginko sa používa ginko z Číny a podľa zloženia obsahuje ďalšie horeuvedené ingrediencie, ktoré majú pre ich rozmanitosť rôzny pôvod. Tieto čaje sú označené ako Zmes.