Mate ochutené
MATE Ovocie života
Cezmína Paraguajská, známa aj ako mate, a lesné svieže ovocie sa spojili v jedinečnom nápoji, ktorý dodá vášmu telu sviežosť, energiu a vitalitu do života. Mate Ovocie života je viac ako len nápoj, je to príroda vo vašom pohári. Hlavnou zložkou tohto nápoja je kvalitné mate, tradičná bylina známa svojimi povzbudzujúcimi účinkami. Spolu s kvetmi slnečnice, sladovkou, čiernou jarabinou a rakytníkom tvorí harmonickú kombináciu prírodných darov. Tento nápoj je prekvapivo osviežujúci a plný chutí, ktoré spolu tancujú na vašom podnebí.
Mate Ovocie života nie je len o chuti, ale aj o zdraví. Obsahuje bohaté množstvo vitamínov a antioxidantov, ktoré podporujú vašu imunitu a celkové blaho. Je to nápoj, ktorý vás osvieži v horúcich letných dňoch a dodá energiu, ktorú potrebujete k výzvam dnešného dňa. Oživenie a vitalita v jednej šálke - to je Mate Ovocie života.
Zloženie: Mate, kvet slnečnice, sladovka, čierna jarabina, rakytník, aróma.
Hlavné účinky Mate
Maté je zdraviu prospešné a jeho pravidelné popíjanie pomáha udržiavať organizmus fit a mladistvý. Obsahuje mnohé vitamíny, napríklad A, C, E, B 1, B 2 a B-komplex, dôležité aminokyseliny, minerály, antioxidanty, obvyklé množstvo živíc, vlákniny, prchavých olejov, karoténu, čiže množstvo účinných látok, ktoré celkovo posilňujú imunitný systém.
Látky obsiahnuté v maté pôsobia protizápalovo, účinkujú aj proti alergiám, stimulujú činnosť mozgu, odvádzajú z tela škodlivé látky, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Je aj výborným nápojom pri redukčných diétach, lebo zaháňa pocit hladu a pomáha odbúravať tukové vrstvy. Viac o Mate...
Príprava Mate
Mate zalievame vriacou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku. Lúhujeme 3-5 minút a po precedení podávame.
K tradičnej príprave maté potrebujeme kalabasu (nádoba z vysušenej tekvice) a bombilu (kovová slamka). Pred prvým použitím treba kalabasu vypláchnuť a vysušiť. Naplňte kalabasu do dvoch tretín lístkami maté. Nádobku nakloňte tak, aby sa maté zosypalo na jednu stranu. Do prázdneho priestoru nalejte studenú vodu, presne toľko, aby sa ponorili všetky lístky maté. Nádobku nechajte chvíľu naklonenú, aby maté mohlo absorbovať všetku vodu. Palcom na vrchu uzavrite bombilu a vložte ju do voľného priestoru v kalabase. Zalejte horúcou vodou 90 – 95 stupňovou (nesmie sa variť) a lejte do voľného priestoru kalabasy, až po jej okraj. Čaj by ste nemali miešať, aby sa neupchali dierky v bombile. (Prvý nálev je veľmi silný. Môžete ho vyliať a piť až ten ďalší). Vypite čaj a pridajte ďalšiu horúcu vodu. A znovu pite. Vodu pridávajte tak dlho, dokedy vám čaj chutí. Vhodných je približne 6-7 dávok.
Mate sa často pripravuje aj ako studený nápoj tzv. Tereré , alebo " Slnečný čaj". Na jeho prípravu dajte 1/2 šálky sypaného maté do veľkého džbánu, zalejte studenou vodou a nechajte na slnku asi 1 hodinu stáť. Potom preceďte a podávajte s ľadom, prípadne ochutené s ovocím, korením a pod. Môžete si vytvoriť vlastnú kombináciu.
Balenie sypaných čajov
Každý čaj, pokiaľ nie je uvedené inak, je balený v trojvrstvovom vrecku určenom na balenie čaju, kávy, korenia a pod. Vrecko zachováva kvalitu, čerstvosť a charakteristickú vôňu jednotlivých čajov.
Garancia pôvodu
V ochutených čajoch Mate sa používa Mate z Argentíny a podľa zloženia obsahuje ďalšie horeuvedené ingrediencie, ktoré majú pre ich rozmanitosť rôzny pôvod. Tieto čaje sú označené ako Zmes.