Oolong čistý – Dong Ding Special
Zelené lístky zvinuté do nepravidelných guľôčok žltozelený nálev. Ľahká kvetinová chuť s tónmi agátového medu. Ovocno-kvetinová vôňa.
Renomovaný čaj vysokej kvality, vyššia trieda jedného z najpopulárnejších oolongov sveta.
Názov tohto oolongu je odvodený od hory Dong Ding, na ktorej svahoch sa pestuje. Vyrába sa z 3-4 odrastenejších lístkov čajovníka. Tie sú následne len mierne oxidované, čím sa tento oolong stáva pomerne netradičným. Pri spracovaní Dong Dingu sa zvyčajne volí vyššie percento oxidácie (okolo 30%) zavŕšené pražením lístkov. Čaj takto získava skôr tóny pečeného zrna alebo prezretého ovocia. Dong Ding Special je preto zaujímavou (ľahšou) výnimkou. Pochádza z ostrova Taiwan. Konkrétne z centrálnej oblasti Nan Tou, ktorá je rodiskom tohto čaju.
Hora Dong Ding leží v centrálnej časti Taiwanu a jej názov sa prekladá ako Zamrznutý vrcholček. Čajové plantáže sa tiahnu na miestnych svahoch v relatívne nízkej nadmorskej výške 700 - 800 metrov. Celá oblasť ponúka vynikajúce podmienky na pestovanie čajovníkov. Zásadným faktorom je ideálna mikroklíma s priemernou teplotou okolo 20°C. Navyše, čajové kríky sú viackrát počas dňa zahalené hmlou a chránené tieňom, ktorý vytvárajú všadeprítomné palmy a bambusy. Takto sa rast čajovníkov mierne spomaľuje, čo sa vo výsledku odrazí v koncentrovanejšej chuti a vôni čaju.
Otcom pestovania čajovníkov na hore Dong Ding je taiwanský učenec a bádateľ menom Lin Feng Tse. Ten si v roku 1855 priviezol z hôr Wuyi (Wu-ji) v čínskej provincii Fujian (Fu-ťien) 12 čajovníkov. Vysadil ich práve na hore Dong Ding a začal s výrobou čaju. Zo sadeníc týchto dvanástich materských rastlín postupne vznikli mnohé plantáže v okolí, ktoré dodnes produkujú čaje vynikajúcej kvality.
Hlavné účinky čaju Oolong
• Podpora metabolizmu a spaľovania tukov
• Znižovanie hladiny cholesterolu
• Prevencia cukrovky typu 2
• Posilnenie kostí a zubov vďaka obsahu fluóru
• Zlepšenie pozornosti a mentálnej výkonnosti
• Ochrana pred voľnými radikálmi
• Podpora zdravia pokožky a vlasov
Viac sa o účinkoch, spracovaní a príprave čaju Oolong dočítate tu...
Príprava čaju Oolong
Na jednu 2,5 dcl šálku: 1 čajová lyžička, Teplota vody: 80 - 90 stupňov, Čas lúhovania: 1,5-2 minúty
Oolong zalievame vodou, ktorá prešla varom a následne ochladla na 80-90 stupňov.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme ich lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia a bežne sa nepoužíva.
Krajina pôvodu - TAIWAN
Tento čaj je dovezený z krajiny, ktorú vidíte na mape. Na Slovensku je možne tento čaj zakúpiť za výhodnú cenu prostredníctvom nášho obchodu.
Hlavné mesto: Tchaj-pej, Rozloha: 36 006 km2, Počet obyvateľov: 23 112 793 (2025)
Taiwanská produkcia sa takmer bezvýhradne zaoberá výrobou polozelených čajov - oolongov. Taiwanské oolongy sú pritom jedny z najreprezentatívnejších čajov tohto druhu vôbec.