Pu Erh čaj čistý
PU ERH Guangxi Liu Bao
Predchodca a starší brat známeho tmavého Pu-Erhu s viac ako 1000 ročnou históriou. V chuti prevláda drevitosť v kombinácii s kakaovými bôbmi a tónmi orieškov. Pri správnom skladovaní prakticky neobmedzená trvanlivosť. Výnimočný čaj pre všetkých zberateľov netradičných čajov.
Čaj Pu-Erhového typu, avšak bez zemitých tónov. Hnedé až sivočierne lístky s hutným tmavým nálevom. Zemitá vôňa pripomínajúca kláštornú arómu santalového dreva. História tohto čaju siaha do obdobia dynastie Tang (618 - 907). To znamená, že sa pije už viac ako 1000 rokov. Pochádza z čínskej provincie Guangxi (Kuang-si). Konkrétne z oblasti dediny Liu Bao (Liú-bao), ktorej názov znamená v preklade Šesť pevností. Z historických prameňov vyplýva, že sa v okolitej oblasti kedysi skutočne nachádzali vojenské obranné pevnosti.
Výborný po jedle na podporu trávenia a posilnenie žalúdka. Podľa tradičnej čínskej medicíny má tento čaj zaujímavý dvojaký účinok. Podľa potreby totiž dokáže buď zahriať alebo naopak ochladiť organizmus.
Lístky čaju Guangxi Liu Bao (Kuang-si Liú-bao) sa počas výroby navrstvia na kopy a nechajú fermentovať 20-30 dní vo vlhkom prostredí za prítomnosti mnohých mikroorganizmov. Následne sú tradične uložené do veľkých bambusových košov (s objemom aj 50 kilogramov), v ktorých dozrievajú niekoľko mesiacov. Tento postup a technika spracovania sa v 70-tych rokoch 20. storočia stali inšpiráciou pri výrobe veľmi známeho tmavého Pu-Erhu pochádzajúceho z čínskej provincie Yunnan (Ju-nan).
Guangxi Liu Bao (rovnako ako svetoznámy tmavý Pu-Erh) nie je klasický čierny čaj. Patrí do špecifickej kategórie fermentovaných čajov, ktorá je v Číne známa pod označením Hei Cha (Hei-Cha). To v preklade znamená tmavý čaj. Od ostatných druhov čajov sa Hei Cha odlišuje netradičným spôsobom spracovania. Lístky čajovníka sú navrstvené na kopy, prekryté plachtami a za prítomnosti mikroorganizmov fermentujú vo vlhkom a teplom prostredí. V čínštine sa táto špeciálna fáza výroby nazýva Wo Dui, čo by sa mohlo voľne preložiť ako 'mokré vrstvenie'.
Hlavné účinky čaju Pu Erh
Odbúrava nadbytočný tuk. Je to ideálny doplnok redukčných diét. Odporúča sa piť pred každým tučným jedlom.
Znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pri pravidelnom pití (3 šálky denne) môže znížiť hladinu cholesterolu až o 13% za mesiac.
Urýchľuje odbúravanie alkoholu v krvi, posilňuje imunitný systém, prečisťuje krv, pečeň a čistí organizmus od toxínov a chráni pred infekčnými chorobami, pôsobí účinne na celé tráviace ústrojenstvo. Viac o čaji pu erh...
Príprava čaju Pu erh
Pu-erh zalievame 90 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku pu-erhu. Nálev necháme lúhovať 3-5 minút, po precedení podávame. Denne sa odporúčajú piť 3 šálky pu-erhu.
Viac nálevov
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme ich lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia a bežne sa nepoužíva.
Balenie sypaných čajov
Každý čaj, pokiaľ nie je uvedené inak, je balený v trojvrstvovom vrecku určenom na balenie čaju, kávy, korenia a pod. Vrecko zachováva kvalitu, čerstvosť a charakteristickú vôňu jednotlivých čajov.
Garancia pôvodu
Tento čaj je dovezený z krajiny, ktorú vidíte na mape. Na Slovensku je možne tento čaj zakúpiť za výhodnú cenu prostredníctvom nášho obchodu.
Krajina pôvodu - Čínska ľudová republika
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,4 miliardy
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.