Úvod » Zelené čaje » ZELENÝ ČAJ ČÍNA – Dračia studňa – Lung Ching (50g)
Zelený čaj Čína – Dračia studňa – Lung Ching
Dračia studňa, známy aj ako Lung Ching, je zelený čaj pôvodom z čínskej provincie Zhejiang. Tento jedinečný čaj sa pestuje na úpätí hôr v oblasti okolo mesta Hangzhou, ktoré je známe svojimi krásnymi záhradami. Názov Lung Ching znamená "Dračia studňa" a pripisuje sa tomu, že čaj sa pestuje v blízkosti starobylej studne, ktorá sa nachádza v oblasti.
Dračia studňa má jemnú chuť a vôňu s príjemnou sladkosťou a nádychom orechov. Listy čaju sú mäkké a hladké, s charakteristickými tvarmi, ktoré pripomínajú dračiu hlavu. Tento zelený čaj sa vyrába z mladých výhonkov, ktoré sa zbierajú ručne na jar. Po zbere sa listy pomaly pražia vo wokoch, aby sa zachovala ich čerstvosť a chuť.
Zhejiang je provinciou východného pobrežia Číny, ktorá sa nachádza v blízkosti Šanghaja. Táto oblasť je známa svojimi krásnymi horskými scenériami a je jednou z najproduktívnejších oblastí pre pestovanie a zber čaju v celej krajine. Zhejiang je známa najmä svojím zeleným čajom, z ktorého je najznámejší Lung Ching alebo Dračia studňa. Zber Lung Chingu začína už v apríli a pokračuje až do mája. Tento zber musí byť rýchly a efektívny, pretože ak sa listy nezbierajú včas, stávajú sa príliš tvrdými a nevhodnými na výrobu kvalitného Lung Chingu. Čaj z oblasti Zhejiang je známy pre svoju jemnosť, sviežu chuť a krásnu arómu, a to všetko sa prejavuje aj v chuťových vlastnostiach Dračej studne. Tento zelený čaj patrí medzi najkvalitnejšie a najdrahšie čaje na svete a je obľúbený pre svoju jemnú a lahodnú chuť, ktorá zostáva v ústach po dlhú dobu.
Dračia studňa je vyhľadávaná pre svoje pozitívne účinky na zdravie. Obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred voľnými radikálmi a podporujú imunitný systém. Tento zelený čaj tiež obsahuje kofeín a L-theanín, ktoré môžu pomôcť zlepšiť náladu a koncentráciu. Vychutnajte si chuť a zdravotné výhody tohto vynikajúceho zeleného čaju z Číny.
Hlavné účinky zeleného čaju
• Silný antioxidačný účinok
• Podpora metabolizmu a spaľovania tukov
• Zníženie rizika srdcovo-cievnych ochorení
• Zlepšenie funkcií mozgu a kognitívnych schopností
• Zníženie rizika niektorých typov rakoviny
• Prevencia cukrovky typu 2
• Protizápalové účinky a posilnenie imunity
Viac sa o účinkoch, spracovaní a príprave zeleného čaju dočítate tu...
Príprava zeleného čaju
Na jednu 2,5 dcl šálku: 1 čajová lyžička, Teplota vody: 70 - 80 stupňov, Čas lúhovania: 2-3 minúty
Zelený čaj zalievame vodou, ktorá prešla varom a následne ochladla na 70-80 stupňov.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme ich lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia a bežne sa nepoužíva.
Krajina pôvodu - ČÍNA
Tento čaj je dovezený z krajiny, ktorú vidíte na mape. Na Slovensku je možne tento čaj zakúpiť za výhodnú cenu prostredníctvom nášho obchodu.
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,411 miliardy (2022)
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.