Úvod » Zelené čaje » ZELENÝ ČAJ ČÍNA – Pi Lo Chun (50g)
Zelený čaj Čína – Pi Lo Chun
Zelený čaj z Číny s názvom Pi Lo Chun je klenotom medzi čajmi. Tento vzácny čaj pochádza z oblasti Jiangsu, kde je ručne zbieraný a spracovaný. Jeho nezameniteľná chuť a vôňa vás potešia a prinútia vás zastaviť sa na chvíľu a užiť si okamih.
Jiangsu je provinciou nachádzajúcou sa na východnom pobreží Číny. V tejto oblasti sa nachádza mnoho miest, ktoré sú významné pre čajovú kultúru, vrátane miest Suzhou a Wuxi. Jiangsu je známa aj svojou čajovou kultúrou a pestovaním rôznych druhov čaju. Zber čaju v Jiangsu zvyčajne začína v apríli a pokračuje až do októbra. Väčšina čajov sa pestuje na svahoch a v horách, čo znamená, že zber čaju je fyzicky náročný a vyžaduje si zručnosť a starostlivosť. Po zbere sa listy spracujú pomocou tradičných techník, ktoré sú pre túto oblasť charakteristické. Výsledkom je kvalitný a chutný čaj, ktorý sa stal obľúbeným po celom svete.
Pi Lo Chun alebo "Smaragdové špirálky jari“ sa zbiera skoro na jar akonáhle sa objavia prvé lístočky v ktorých je obsah aminokyselín a čajových fenolov najväčší. Čaj musí byť spracovaný ešte v deň zberu. Celý proces (zber, sušenie a zvinovanie) musí byť ukončený do noci. Vôňa suchého čaju je neopísateľná, takmer medová, lístky sú zakrútené do miniatúrnych, bohato ochlpených špiráliek, nálev má farbu jemne smaragdovú s chuťou ťažšou, plnou, avšak veľmi sviežou. Pi Lo Chun je známy po celom svete pre špirálovito zvinuté lístky. Kríky rastú medzi broskyňami, slivkami, marhuľami a tak mladé lístky vstrebávajú vôňu ich kvetov. Listy a púčiky s jemným strieborným ochlpením sa zvinujú ručne do špirál. Žltozelený nálev je v chuti jedinečne čistý a nepatrne sladký.
Tento čaj je vyhľadávaný pre svoje vysoké obsahy antioxidantov a vitamínu C, ktoré vám pomôžu posilniť imunitu a zlepšiť váš zdravotný stav. Skúste si dopriať tento výnimočný čaj a doprajte si okamih pokoja a relaxu.
Hlavné účinky zeleného čaju
• Silný antioxidačný účinok
• Podpora metabolizmu a spaľovania tukov
• Zníženie rizika srdcovo-cievnych ochorení
• Zlepšenie funkcií mozgu a kognitívnych schopností
• Zníženie rizika niektorých typov rakoviny
• Prevencia cukrovky typu 2
• Protizápalové účinky a posilnenie imunity
Viac sa o účinkoch, spracovaní a príprave zeleného čaju dočítate tu...
Príprava zeleného čaju
Na jednu 2,5 dcl šálku: 1 čajová lyžička, Teplota vody: 70 - 80 stupňov, Čas lúhovania: 2-3 minúty
Zelený čaj zalievame vodou, ktorá prešla varom a následne ochladla na 70-80 stupňov.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme ich lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia a bežne sa nepoužíva.
Krajina pôvodu - ČÍNA
Tento čaj je dovezený z krajiny, ktorú vidíte na mape. Na Slovensku je možne tento čaj zakúpiť za výhodnú cenu prostredníctvom nášho obchodu.
Hlavné mesto: Peking, Rozloha: 9 596 961 km2, Počet obyvateľov: cca 1,411 miliardy (2022)
V Číne sa kultivuje zelený čaj už viac ako 5.000 rokov a do 19. storočia bola jediným exportérom čaju na celom svete. Dnes je Čína s ročnou výrobou okolo 1 milión ton čaju najväčším producentom čaju na svete.